China vaardigt een effectief reisverbod uit voor leerkrachten van lagere en middelbare scholen in China en neemt op sommige plaatsen paspoorten van burgers in beslag. Leerkrachten in verschillende regio’s in China hebben allemaal een officieel bericht ontvangen waarin staat dat hun plannen voor reizen naar landen overzee eerst moeten worden goedgekeurd door de autoriteiten. Deze maatregel was al jaren van kracht in Tibet en de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) in China.

Leraren krijgen te horen dat als zij naar het buitenland willen gaan zij de goedkeuring van organisatie of onderwijsafdeling moeten krijgen. De meeste Chinezen en Tibetanen gaan naar het buitenland om daar familie te bezoeken.

De in Peking wonende rechtenactivist Dan Ni zegt dat de maatregel deel uitmaakt van een klimaat van angst dat zich in heel China verspreidt, zowel in de particuliere als in de publieke sector. De regering van president Xi heeft al lange tijd een reisverbod uitgevaardigd voor mensenrechtenactivisten, dissidenten, mensenrechtenadvocaten en hun families, te midden van een groot aantal steeds bredere controles op de vrijheid van verkeer, zowel binnen China als overzee. De autoriteiten begonnen in 2008 en 2009 een gelijkaardig beleid te voeren in Tibet.

Bron BNN.

Categorieën: Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu