Onderzoekers van het Wake Forest Baptist Medical Center in de VS stellen dat mindfulness-meditatie een alternatief kan zijn voor pijnbestrijding met zware pillen. Vooral mensen die lijden aan chronische pijn zouden baat hebben bij het effect van mindfulness. De studie is gepubliceerd in de Journal of Neuroscience.

Mindfulness, van oorsprong een essentieel onderdeel van de boeddhistische praktijk, laat deelnemers zich concentreren op de ademhaling en aandacht in het huidige moment. Dat is vooral effectvol voor degenen die een tolerantie aan op opiaten gebaseerde medicatie hebben opgebouwd en op zoek zijn naar een niet-verslavende manier om hun pijn te verminderen, aldus de onderzoekers.

Mindfulness maakt geen gebruik van het endogene verslavend opioïde systeem om pijn te verminderen, maar van de door het lichaam zelf aangemaakte natuurlijke opioïden als een alternatieve therapie. Fadel Zeidan, assistent-professor aan het Wake Forest Baptist Medical Center noemt de bevindingen verrassend en belangrijk voor de miljoenen patiënten met chronische pijnklachten die op zoek zijn naar een niet op opiaten gebaseerde therapie om de pijn te verlichten.

Aan het onderzoek namen 78 vrijwilligers deel. De onderzoekers merkten dat zelfs wanneer de opioïde receptoren van het lichaam chemisch werden geblokkeerd, meditatie nog aanzienlijk hielp om pijn te verminderen. De ervaring van pijn werd in de meditatiegroep gereduceerd met 21 procent tegen degenen die de placebo-zoutoplossing kregen toegediend.

Bron BNN.

 

 

Categorieën: Mindfulness, Gezondheid, Media
Tags: ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Effect mindfulness bij chronische pijnbestrijding

  1. de Jong schreef:

    dit artikel is al eerder door jullie geplaatst. Vermelding daarvan is een goede journalistieke gewoonte.

    De redactie: Bij deze

  2. Zeshin schreef:

    Ach, je kan het niet vaak genoeg horen