De rechter in Amsterdam heeft vorige week uitspraak gedaan in een langslepende juridische zaak tussen de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit en Greenpeace Nederland: De NVWA moet handhavend optreden tegen overtreders van de wet die de handel in illegaal hout verbiedt. Wanneer de bedrijven hout importeren zal dat naar het oordeel van de rechter worden gesanctioneerd middels een boete.

De zaak diende voor het eerst in mei 2014 toen Greenpeace Nederland een handhavingsverzoek indiende bij de NVWA tegen 6 Nederlandse bedrijven die illegaal hout uit Brazilië importeerden. Uit onderzoek van Greenpeace bleken Nederlandse importeurs zonder goede checks en balances hout te verhandelen afkomstig van illegale kap uit de Amazone. Daarmee werd de Europese houtwet die de handel in illegaal hout verbiedt geschonden.

Op 4 juli 2017 oordeelde de Rechtbank Amsterdam al dat Greenpeace terecht om handhaving had gevraagd. Maar de NVWA weigerde ook na deze uitspraak dwangsombesluiten te nemen en dus stapte Greenpeace opnieuw naar de rechter. De rechtbank geeft Greenpeace opnieuw op alle punten gelijk en oordeelt dat de NVWA wel degelijk dwangsommen moet uitdelen aan deze 6 bedrijven.

Hilde Stroot, hoofd biodiversiteit Greenpeace Nederland: “Het is triest dat de rechter Nederland aan haar Europese verplichtingen moet houden, zeker in zo’n belangwekkende zaak als het behoud van het Amazoneregenwoud. We roepen de NVWA op na deze uitspraak haar handhavende taak serieus te nemen in het belang van het voortbestaan van de Amazone en al die andere bossen die we zo ontzettend nodig hebben in onze strijd tegen klimaatverandering.”

De uitspraak waarmee de NVWA wordt gedwongen om handhavend op te treden is een duwtje in de rug van al die die mensen wereldwijd die strijd leveren tegen het uitbuiten van het Amazoneregenwoud en andere bossen. De Europese Houtverordening (EU Timber Regulation, EUTR) is in 2013 in het leven geroepen om de wereldwijde handel in illegaal hout tegen te gaan. Maar deze valt of staat bij het effectief handhaven door toezichthouders. En dat is recentelijk nog belangrijker geworden door de nieuwe politieke context in Brazilië die bescherming van het regenwoud en haar inwoners minder prioriteit geeft. Hierdoor is het aantal illegale invasies in inheemse gebieden al enorm toegenomen.

Bron Greenpeace.

Categorieën: Natuur, Rechtspraak, Mensenrechten, Politiek, Gezondheid, Milieu
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk