In grote delen van het land is onrust ontstaan door de plannen van Schiphol om in de zomermaanden het vakantieverkeer via het vliegveld van Lelystad om te leiden. Schiphol is mudvol. Het gaat om vele vliegbewegingen en tienduizenden, mogelijk honderdduizenden mensen die daar aankomen en vertrekken.

Al die vervuilende vliegtuigen die laag moeten vliegen om het reguliere vliegverkeer niet te hinderen zorgen voor veel overlast door lawaai en vervuiling en milieu verziekende uitstoot  in Overijssel, Gelderland, Friesland en nog wat fraaie gebieden in Nederland. Zo vrezen de bewoners van die gebieden.

Tegenwoordig zit je al voor een paar honderd euro weken op Bali en een retourtje Spanje kost een paar tientjes. Dat wekt hebzucht op om er op uit te trekken, verre bestemmingen te bezoeken. Echter, niet alleen Schiphol is vol, de hele wereld is vol verziekend luchtverkeer. Ik besef dat het geen populaire uitspraak is: maar waarom wordt er geen eind gemaakt aan dat overmatige vliegende vakantieverkeer zolang er geen door elektriciteit aangedreven en geluidloze vliegtuigen zijn. En blijft Lelystad airport een leuk vliegveldje.

Hebzucht vernietigt de aarde, onze mooie wereld. Mensen willen altijd maar meer, er zit geen stop op het meer willen. Ook al vliegen we ons zelf de vernietiging in.

Wat ik me wel afvraag is: Die Overijsselaars, Friezen en Gelderslui, vliegen die ook naar goedkope bestemmingen en zorgen zodoende voor hun eigen onrust?

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen.

Categorieën: Natuur, Joop Hoek, Gezondheid, Milieu, Columns
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk