Vanuit een locatie bij Amsterdam gaan geüniformeerde mannen en vrouwen dagelijks op weg om onschuldige Nederlanders dood te schieten. Alle uren van de dag. Nee, het is geen oorlog, maar 16 mei 2018. De bevolking is angstig, groepen mensen organiseren zich, zeggen: stop met schieten, er is kruitdamp, het nare geluid van schoten, er vallen doden. Het wordt te erg. We worden gek.

Nee, zeggen sommige politieke partijen, we stoppen er niet mee. Het doden zorgt voor werkgelegenheid, schutters hebben een baan, uitvaartverzorgers ook. Banen boven leven.

Dat is er momenteel gaande in Nederland. Waar mensen- toeristen geheten, al voor een paar tientjes vanaf Schiphol naar verre buitenlandse bestemmingen kunnen vliegen. En over kerosine geen belasting wordt geheven. Waar burgers gek worden van het lawaai van vliegtuigen en ziek door de uitlaatrotzooi. Waar Schiphol de drukte niet meer aankan en een vliegveld in Lelystad de tienduizenden toeristen moet laten opstijgen en landen.

In zo’n land leven we. Nog even dan is er in Nederland nergens geen stilte meer en wordt het woongenot van honderdduizenden mensen vergald door toeristen. Banen boven gezond leven. Poen boven alles.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer.

Categorieën: Joop Hoek, Politiek, Columns
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2018 – honderdenvierendertigste dag – doodwerk

  1. John Verpaalen schreef:

    Een treffende vergelijking! De groei van Schiphol moet blijkbaar altijd maar doorgaan (vindt vooral de VVD) terwijl een kind snapt dat dit simpelweg niet kan. Een elastiekje kan je ook niet eindeloos blijven uitrekken. De groei van Schiphol moet stoppen, Lelystad Airport? Een streep erdoor! Binnen een straal van 500 km is de trein een prima alternatief. En de kerosine moet zo snel mogelijk worden belast, zodat die goedkope tickets tot het verleden behoren. Wij weigeren al meer dan 30 jaar om nog met het vliegtuig te reizen. Scheelt ook een hoop stress op de luchthaven…!

Menu