Ik wil graag in een maatschappij leven waarin stilte is. Steeds meer mensen worden ernstig ziek door de voortdurende geluidshinder. Het geluid van het verkeer, werkzaamheden, noem maar op. Bijna overal in Nederland hoor je door mensen veroorzaakt geluid.

Ik wil graag in een maatschappij leven waarin het minimaal één dag per week rustig is. Noem het de zondagsrust. Dat er geen winkels open zijn waarvan de eigenaren uit zijn op omzetvermeerdering en de klanten daar in meegaan. Een dag per week om tot rust te komen, in je eentje, met vrienden, met familie of gezin. Een luie dag, een rustige dag, om bij te tanken. Lekker gapen, uitslapen, een boek lezen, een kaartje leggen. Rust.

Ik wil graag in een maatschappij leven waarin Facebook verboden is. Waarop allerlei onzin wordt verkondigd, terroristen een podium krijgen en nepberichten voor waar worden verspreid. Ik zou graag willen dat van de eigenaren van dat medium het financiële vermogen wordt afgeroomd of beter nog, dat ze worden aangeklaagd voor het verspreiden van onder meer racisme, haat en geweld.

Ik wil graag in een maatschappij leven waarin het in de buitengebieden donker is en die duisternis niet verziekt wordt door industrieën of altijd verlichte kassen van tuinders.

Ik wil graag in een maatschappij leven waarin mensen zich bewust worden van het feit dat, als ze in een vliegtuig stappen om ergens in een ver land vakantie te vieren, ze zich schuldig maken aan het verzieken van het milieu.

Ik wil graag in een maatschappij leven waarin ministers niet de indruk wekken te liegen en dat de politieke oppositie de hand in eigen boezem steekt en niet de verontwaardigde volksvertegenwoordiger speelt omdat politiek niet meer van en voor het volk is maar uitsluitend bedoeld om een jaarwedde te krijgen. Op kosten van de burger financieel onderdak te zijn.

Ik wil graag in een maatschappij leven waarin mensen letten op hun woorden. De Belgische zenders Canvas en Een zenden politieseries uit waarin de gotvers niet van de lucht zijn. Ik ben atheïst maar voel mee met de mensen die daar door gekwetst worden.

Dat wil ik.

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren.

 

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op Het jaar 2017 – de zevenentwintigste dag

  1. zeshin schreef:

    Ik weet nog ergens in Zuid Amerika nog een eenzame lege bergtop, is dat wat?

  2. Mary schreef:

    Helemaal mee eens èn ik schenk mijn aandacht bewust aan de, in mijn beleving, mooie/rustige/stille/liefdevolle/…… dingen?

  3. Addy Bakx schreef:

    Voor de volle 100% mee eens!