Als je iets weet
En er niet naar handelt
Weet je het niet echt
Zen gezegde
Mededogen zonder wijsheid is blind
Mededogen zonder ernaar te handelen is hypocriet
Matthieu Ricard
We leven in een tijd van transitie, van uitdagingen en nieuwe mogelijkheden. We leven in een tijd waarin oude sociale, economische en politieke systemen falen, en waarin we toenemend accepteren dat de toekomst van al het leven op aarde in de handen van de mensheid ligt. We leven ook in een tijd waarin een nieuwe wereld geboren wil worden. Maar hoe komen we tot een duurzame, rechtvaardige en gelukkigere samenleving in een wereld vol klimaatverandering, crisis en ongelijkheid? Zoals Einstein zei:
‘We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.’
Een nieuwe samenleving moet dus voortkomen uit een nieuw bewustzijn. Als sociale verandering daarom duurzaam en blijvend wil zijn, is het dus belangrijk dat transformatie en heling vanbinnen beginnen.
Maar hoe brengen we inzicht en actie samen? Wat is het belang van innerlijke transformatie voor sociale vernieuwing? En hoe helpt de boeddhistische beoefening ons (een diepere) verbinding te maken met ons authentieke zelf, onze ware gemeenschap en onze planeet aarde?
Op vrijdag 31 maart is cultureel antropoloog en filosoof Bas Bruggeman (28) te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne bij Antwerpen.
Via verschillende verhalen en zijn eigen ervaring laat Bruggeman zien hoe een nieuwe denkwijze tot sociale verandering leidt. Tijdens de dhammatalk zullen we voorbeelden onderzoeken over hoe een duurzame samenleving in harmonie met de aarde en andere levende wezens eruit ziet. Voorbeelden uit Bhutan, dat als klein boeddhistisch koninkrijk met haar visie van Bruto Nationaal Geluk een pad zoekt naar een holistische toekomst. Voorbeelden uit verschillende boeddhistische tradities op zoek naar wijsheid, compassievol handelen en skillful means (upaya) om uiteindelijk de verandering te worden die we graag zouden willen zijn.
Bas Bruggeman (28) werkte een jaar lang voor het Bruto Nationaal Gelukscentrum in Bhutan, waar hij retraites en workshops begeleidde over hoe we meer geluk, hart en verbinding in ons leven kunnen brengen. Geïnspireerd door het idee (en Bhutans realiteit) van wat er kan gebeuren als je geluk en welzijn als doel centraal stelt in de samenleving, is hij gepassioneerd om een nieuw verhaal over ontwikkeling de wereld in te helpen. In zijn huidige werk geeft hij retraites, workshops en vertelt over Bruto Nationaal Geluk in Bhutan, Deep Ecology en meditatie.
Alhoewel hij geschoold is in filosofie en antropologie aan de Universiteit van Amsterdam, zijn zijn hart en ziel meer gevormd door het bereizen van de wereld, het leven in de natuur, het geven van terminale zorg, en een decennia van meditatiebeoefening in de traditie van zenmeester Thich Nhat Hanh. Hij is verbonden met ‘Leven in Aandacht’, ‘Wake Up’ en de ‘Order of Interbeing’ in de Plum Village Traditie.
Beluister een interview met Bas Bruggeman in ‘De Nachtgast’ van de Boeddhistische Omroep.