Tikiri, een 70-jarige olifant die op een boeddhistisch festival in Sri Lanka door de straten moest paraderen, is gisteren gestorven, zo bevestigt de eigenaar van het dier. Het exploiteren van de broodmagere en bejaarde olifant leidde tot verontwaardigde reacties van dierenbeschermingsgroepen over de hele wereld nadat foto’s van het dier via social media werden verspreid. Haar uitgemergelde lichaam werd tijdens het Esala Peraherafestival in Kandy en het paraderen door straten met kleurrijke gewaden aan het oog onttrokken.

Foto’s lieten zien dat ze na het boeddhistisch festival volledig instortte. Ze was een van de ongeveer 60 olifanten die dagenlang marcheerden zodat toeristen en de lokale bevolking zich ‘gezegend’ kunnen voelen. Na een protest van activisten werd Tikiri teruggegeven aan haar verzorgster in Rambukkana, een dorp in de buurt van het Pinnawala Elephant Orphanage. Een dierenarts zal vandaag de doodsoorzaak van het dier vaststellen.

Tikiri, 70 jaar oud, foto Save Elephant Foundation.

Een woordvoerder van de Heilige Tand Relic, een boeddhistische tempel die het festival organiseert, beweerde dat Tikiri leed aan een ‘spijsverteringsaandoening’ die haar zou hebben verhinderd op gewicht te komen. Het tempelbestuur vond desondanks dat de olifant fit genoeg was om aan enkele processies deel te nemen.

Bron BNN.

Categorieën: Dierenwelzijn, Gezondheid, Misbruik, Zorg, Geluk
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op ‘Boeddhistische’ olifant Tikiri (70) gestorven – sectie moet doodsoorzaak uitwijzen

 1. Alexander schreef:

  Wat een uiterst trieste gebeurtenis. Boeddhist zijn, of jezelf in een gewaad hullen en in een tempel wonen, is duidelijk geen garantie voor inzicht, wijsheid, compassie of mededogen.

 2. Ruud van Bokhoven schreef:

  Er zijn nog steeds mensen die zeggen boeddhist te zijn en het ondertussen door hun bijgeloof het een zegen vinden om een dier te laten lijden.
  Ga jezelf te raden of je zelf in deze toestand gedwongen mee zouden willen en vooral kunnen lopen,
  Doe dit dan ook een ander levend wezen niet aan.
  Een boeddhist ben je niet van naam maar van je gedrag. Namesté.

Menu