Onder dierenbeschermingsorganisaties in Sri Lanka is ophef ontstaan over het inzetten van de 70 jaar oude olifant Tikiri in het Perahera festival, een van de oudste en meest uitbundige boeddhistische festivals in Sri Lanka. Op social media zijn beelden geplaatst waarop het uitgemergelde lichaam van de olifant te zien is. Dierenbeschermers vinden dat het dier gemarteld wordt door haar eigenaars.

Tikiri, 70 jaar oud, foto Save Elephant Foundation.

De Save Elephant Foundation deelde foto’s van een uitgehongerde Tikiri, met elke rib in haar lichaam zichtbaar, en een schurftachtige huid op haar slurf op Facebook. De organisatie noemt haar een ’70-jarig ziek wijfje, een van de 60 olifanten die dit jaar in dienst van het Perahera Festival in Sri Lanka moet werken’. Het dier loopt elke avond gedurende tien dagen omhuld door een prachtig kleed in de parade mee, temidden van lawaai, vuurwerk en rook. Ze loopt elke avond vele kilometers zodat mensen zich gezegend voelen tijdens de ceremonie. Een woordvoerder van de foundation: ‘Niemand ziet haar benige lichaam of haar verzwakte toestand door haar kleed. Niemand ziet de tranen in haar ogen, veroorzaakt door de felle lichten in haar masker, niemand ziet hoe moeilijk zij loopt omdat zij kort geketend is tijdens het lopen.’ En dat op een boeddhistisch festival dat geacht wordt geen kwaad te doen, zegt de organisatie.

De stichting runt een opvangcentrum voor olifanten en heeft honderden dieren uit Thailand en andere landen gered. Tikiri is vermoedelijk in dienst bij de Temple of the Tooth in Kandy en wordt voortdurend ingezet voor de tempelceremonie. De foundation heeft er bij Sri Lankanen en anderen op aangedrongen om een brief te schrijven aan de Sri Lankaanse premier en een einde te maken aan deze wreedheid. Een woordvoerder van de tempel zegt dat ze van dieren houden en dat Tikiri door een olifantendokter was gezien voordat ze meeliep in het festival.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Dierenwelzijn, Gezondheid, Misbruik, Zorg, Boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Ophef over inzetten 70-jarige olifant in boeddhistisch festival in Sri Lanka

  1. Ruud van Bokhoven schreef:

    Krenk geen levend wezen op welke manier dan ook, daar horen dus ook olifanten bij. Hoe kan een boeddhist dit dier zo laten lijden en de uitspraak van een blinde dokter geloven.
    Namasté.

Menu