Alle vleeswaren van supermarktketen Lidl zijn vanaf 1 januari 2019 plofkipvrij. Dat zegt de keten toe aan Wakker Dier. Lidl vervangt de plofkip door de tussenkip, een kip met een iets beter welzijn.

Recent bleek uit een steekproef van Wakker Dier dat Lidl op dit moment uitsluitend plofkipvleeswaren in het schap heeft liggen. Daarop meldde Lidl dat ze in januari met de verkoop hiervan gaat stoppen. De supermarktketen blijft voorlopig nog wel snacks met plofkip aanbieden. Alle verse kip is al sinds de zomer van 2017 plofkipvrij.

De tussenkip van Lidl is te herkennen aan het label met daarop “dit product is afkomstig van een kip met betere leefomstandigheden”. Deze kip groeit maximaal vijftig gram per dag (plofkip zestig gram), krijgt daglicht, afleidingsmateriaal en tien procent meer ruimte dan plofkip. Deze maatregelen zijn te laag om te voldoen aan de welzijnseisen van één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming.

Lidl is de derde supermarktketen die haar vleeswaren plofkipvrij maakt. Marktleider Albert Heijn en Jumbo zetten de kipvleeswaren van hun huismerk in 2016 al om naar tussenkip. Bij de andere supers bestaat het merendeel van de kipvleeswaren nog uit plofkip.

Bron Wakker Dier.

Categorieën: Natuur, Dierenwelzijn, Voedsel, Gezondheid, Misbruik, Geluk
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op Wakker Dier – broodbeleg van Lidl wordt plofkipvrij

 1. Melané Fahner-Botha schreef:

  Tja. Hiervan moet de kip nu blij van gaan huppelen. Op een stukje aarde dat zo klein is dat ik er geen meerdere stappen kan zetten. Je kunt er alleen je hoofd erbij schudden en de groentesmeersels van AH en Jumbo leren lekker vinden. En hopen dat ze bio zijn:-)

 2. Paula Kuitenbrouwer schreef:

  Ook al juich ik uitfaseren van plofkippen toe, ik blijf het diep triest vinden dat kip verworden is tot goedkoop broodbeleg. Tevens, ik ben geen fan van puppy en kat Youtube video’s, maar een toenemend aantal opmerkelijk slimme en leuke kip videoclips op sociale media resulteert hopelijk in minder kip op brood.

 3. Ruud van Bokhoven schreef:

  Plofkip,beterlevenkip,kies voor geenkip of anders gezegd leef als een vegetariër en de kip heeft een een beter leven en geen leed, net als alle dieren die dagelijks naar binnen geschrokt worden.
  Geen dierenleed en nog goed voor het mulieu ook.