Volgens Wiersma wordt dierenleed in de Nederlandse vee-industrie ‘erger voorgesteld dan het is’. Maar vorig jaar stierven 46 miljoen dieren nog voordat zij aankwamen bij het slachthuis.
Dierenwelzijn
Wakker Dier – nominaties Liegebeest 2024
Dierenleed in de Nederlandse vee-industrie ‘wordt erger voorgesteld dan het is,’ aldus landbouwminister Wiersma. Maar in deze industrie worden plofkippen door het doorfokken zo zwaar dat ze soms niet meer kunnen staan. Moeten melkkoeien zo veel melk geven onder vaak slechte omstandigheden, dat ze na zes jaar op zijn. En stierven vorig jaar 46 miljoen dieren nog voordat zij bij het slachthuis aankwamen.
Het jaar 2024 – dag 281 – knorboetoktok
Boe, boe, boe, riep Chef. Hij was boos.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Wakker Dier – Billboards: ‘Vomar, stop met stuntvlees!’
Minder dieren eten is niet alleen goed nieuws voor de dieren zelf, maar ook voor onze gezondheid. De Gezondheidsraad concludeert dat een voedingspatroon met 60 procent plantaardige eiwitten beter is voor de gezondheid van de meeste Nederlanders. En daarnaast kan zorgen voor een 25 procent lagere milieu-impact van onze voeding.
Tweede Kamerleden nemen rapport Dierwaardige Visserij en Aquacultuur in ontvangst
Hierin adviseren de organisaties op basis van de zes principes voor een dierwaardige veehouderij van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) het vissenwelzijn te verbeteren. Er zijn momenteel vrijwel geen regels om het welzijn van vissen te beschermen en de welzijnsproblemen in de aquacultuur en visserij zijn ernstig.
Het jaar 2024 – dag 270 – kippenfluisteraar
Menselijke eenzaamheid en de kip.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Nederlanders willen betere behandeling van vissen
Maar liefst 92% van de Nederlanders vindt dat het welzijn van vissen minstens even goed beschermd moet worden als dat van andere dieren in de veehouderij. Dat blijkt uit nieuw publieksonderzoek dat Compassion in World Farming en Eurogroup for Animals lieten uitvoeren in negen EU-landen
Wakker Dier – Onzichtbaar dierenleed: 46 miljoen dieren dood in stallen
Ondanks het feit dat dieren in de vee-industrie op (zeer) jonge leeftijd worden geslacht, haalt een groot aantal de slachtleeftijd of het einde van de productieperiode niet. De grootste sterfte vond plaats onder kuikens en kippen.
Opnieuw klachten over kindermarketing door varkenssector
In 2020 stuurt de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) ongevraagd het lesmateriaal The Pig Story naar basisscholen. Het materiaal schetst een rooskleurig beeld van de varkenssector, zonder vermelding van het dagelijkse dierenleed. Ook veevoedergigant De Heus verspreidt volgens Varkens in Nood via de website De Heus Kidzz misleidende informatie gericht op jonge kinderen. Ze omschrijven een varkensbedrijf als een ‘gezellige beestenboel waar varkens spelen met hun speelgoed’.
Wakker Dier – Nauwelijks kant-en-klaarmaaltijden zonder dieren
Maar liefst 96 procent van de verse kant-en-klaarmaaltijden in de supermarkt bevat dierlijke ingrediënten zoals vlees, vis, ei en kaas. En 82 procent bevat vlees of vis, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier.
Foodwatch gelijk gekregen van de Reclame Code Commissie in klachten tegen oplichterij
Foodwatch klaagde al in maart 2024 over idyllische reclames over vrije uitloop van hennen op eierdoosjes tijdens een ophokplicht. In werkelijkheid hebben veel kippen maandenlang verplicht binnen gezeten vanwege de aanhoudende vogelgriep (tot 24 april 2024 toen de Rijksoverheid de ophokplicht geheel introk). Foodwatch diende daarom klachten in over teksten over de kippen op de eierdoosjes zoals “Overdag genieten zij van de vrije uitloop waar ze zich heerlijk kunnen uitleven.” en illustraties van kippen die vrij rondscharrelen in een weiland met bloemen.
Wakker Dier dient klacht in over onzuiver Schoolmelkprogramma
In strijd met het sponsorconvenant voor het onderwijs zijn scholen binnen het Schoolmelkprogramma verplicht om eenzijdig en deels onjuist lesmateriaal af te nemen, ontwikkeld door de zuivelsector zelf. Wakker Dier dient hierover een klacht in bij de Onderwijsinspectie en minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW
Leven in Thailand – Gelukszoeker
Tja, kippen zijn rare dieren. Een kip die op ons landje geboren is de toegang willen ontzeggen. Bang zijn dat nieuwelingen de welvaart afnemen en niet zien dat ze daar juist iets aan toevoegen.
Varkens in Nood start klantenactie tegen supermarkten over wrede krulstaartpraktijken
Hoewel het al 30 jaar verboden is, wordt nog steeds bij 99% van alle biggen in de vleesindustrie het krulstaartje afgebrand. Als supermarkten een fractie meer zouden betalen voor varkensvlees dan kunnen veehouders stoppen met het afbranden van biggenstaartjes. Varkens in Nood roept consumenten op om hun supermarkt te laten stoppen met de verkoop van het vlees van deze verminkte varkens.
Eerste Nationale Walvisteldag in Nederland
Veel Nederlanders weten niet dat er walvisachtigen in Nederland leven waaronder de bruinvis. En al helemaal niet dat je ze bij rustig weer ook gemakkelijk kan spotten. Tijdens de eerste Nationale Walvisteldag wordt geteld door ervaren spotters op de Oosterschelde en vanaf land door publiek langs de Westerschelde en de Nederlandse kustlijn.
Tweede stadsdebat ‘Eet mij niet’
Aan de vooravond van Dierendag gaat Esther Molenwijk (podcast Studio plantaardig) in gesprek met jonge activisten, vega-koks in opleiding, Amsterdamse instanties en de wethouder.
Rechtbank beslist: gebruik van kraamkooien in strijd met de wet
In kraamkooien worden moedervarkens wekenlang vastgezet zonder de mogelijkheid om zich om te draaien of natuurlijk nestgedrag te vertonen. Dit leidt tot ernstige stress en frustratie. Hoewel de wet dergelijke bewegingsbeperking verbiedt, blijft het gebruik van kraamkooien in de varkenshouderij de norm.
Eerste Nationale Walvisteldag in Nederland
Veel Nederlanders weten niet dat er walvisachtigen in Nederland leven waaronder de bruinvis. En al helemaal niet dat je ze bij rustig weer ook gemakkelijk kan spotten. Tijdens de eerste Nationale Walvisteldag wordt geteld door ervaren spotters op de Oosterschelde en vanaf land door publiek langs de Westerschelde en de Nederlandse kustlijn.
Wakker Dier – Sloopmelk in Fristi, Activia en Melkan
Wakker Dier wil dat sloopmelk uit de schappen verdwijnt en dat alle zuivel minimaal voldoet aan de eisen van één ster van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming of van Nederlands biologisch (EKO). Binnen deze keurmerken ligt de nadruk op gezondere dieren die minder melk hoeven te geven en zijn de leefomstandigheden aanzienlijk beter.
Wakker Dier – Groei in aantal vega-aanbiedingen blijft uit
Het aantal vega-aanbiedingen bij supermarkten is voor het derde jaar op rij amper gestegen. Dit blijkt uit de foldermonitor van Wakker Dier. Ook in verhouding tot het aantal vleesaanbiedingen verbeterde er weinig: tegenover één promotie voor een vleesvervanger staan drie promoties voor vlees.
Versjes – vleesindustrie
…
Varkens in Nood start rechtszaak voor de varkensstaart
Frederieke Schouten, directeur Varkens in Nood en voormalig veearts: “Het is al gruwelijk genoeg dat bedrijven lichaamsdelen van biggen amputeren voor een rotleven in te kleine en ongeschikte stallen. Maar het is ronduit bizar dat de toezichthouder al jarenlang de andere kant opkijkt terwijl zoveel bedrijven dagelijks de wet overtreden.”
Animal Rights – Nog altijd geen strafvervolging voor het aanbieden van levende dieren ter destructie
Het grote aandeel varkens en runderen in de meldingen vloeit logischerwijs voort uit het feit dat deze dieren individueel aangeboden worden en apart met een grijper geladen moeten worden. Dat dieren nog leven is dan eenvoudiger te constateren, terwijl de tonnen vol pluimvee, konijnen, nertsen en biggen omgekeerd worden boven de laadbak zelf.
Plofkippoten er drie keer zo slecht aan toe
De voetzolen van plofkippen zijn in driemaal slechtere conditie dan die van langzamer groeiende kippen. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) die Wakker Dier verkreeg via een beroep op de Wet open overheid (Woo). Veel vleeskuikens hebben last van ontstoken wonden aan hun voetzolen omdat ze hun hele leven in hun eigen zure poep staan. Bij plofkippen komt dit probleem vaker voor, vooral omdat zij leven in stallen met meer dieren – en dus ook poep – per vierkante meter.