Vogeltje wat zing je doods.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Dierenwelzijn
Het jaar 2025 – dag 31 – faberkonijnen
Rotterdamse migranten konijnen naar Vlieland.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Europees burgerinitiatief “End the Cage Age – Stop de Kooien”
Het Europees gerechtshof heeft deze week besloten enkele grote dierenbeschermingsorganisaties, waaronder Eurogroup for Animals, toe te laten als intervenieer in de rechtszaak waarin de Europese Commissie wordt gevraagd haar belofte na te komen een eind te maken aan kooien in de veehouderij. Enkele andere organisaties werden geweigerd, waaronder consumentenorganisatie Foodwatch. De indieners van de rechtszaak noemen deze weigering ‘kortzichtig’.
Menno – ze leven nog
Dan komt oma. Ze pakt de teil op, en gaat ermee de trap op, naar de keuken boven. Menno volgt haar. Een voor één haalt oma de alen uit de teil, legt de vissen op een houten snijplank en snijdt ze de kop af. Tot Menno ’s stomme verbazing lijken de van elkaar losgesneden koppen en lijven afzonderlijk voort te leven. De bekjes blijven open en dicht gaan, net als de kieuwen, en de lange lijven kronkelen gewoon door.
Wakker Dier daagt gemeenten uit: stop ook met vleesreclame
In Haarlem is vanaf begin dit jaar geen vleesreclame meer te zien op straat. Bloemendaal, Groningen, Nijmegen en Utrecht gaan vleespromotie ook weren via nieuwe contracten met exploitanten. In de gemeente Tilburg is een initiatiefvoorstel aangenomen om vleesreclame op straat stapsgewijs uit te faseren.
Menno – hondje verbranden
De jongens gooien het lijkje op het vuur. Door de hitte bewegen de pootjes. Daar schrikt Menno van, en hij roept “Hij leeft nog.” waarna iedereen hem uitlacht.
Reclame Code Commissie: website De Heus Kidzz over varkenshouderij is misleidende kindermarketing
Zo bevat de website onder meer een video die kinderen volgt op een varkenshouderij. Daar zijn varkens te zien met een vrije uitloop naar buiten. De video wekt de suggestie dat alle varkens in de varkenshouderij zo leven, maar in realiteit komt slechts 1% van de Nederlandse varkens ooit buiten.
Boeken – Hondenmolens in de Lage Landen
Medio november verscheen het boek Hondenmolens in de Lage Landen van John Verpaalen en Jan Delcour. De uitgave mag met recht een standaardwerk worden genoemd over een zeer specifiek onderwerp: het benutten van de energie die een hond kan opwekken wanneer het dier in een rad loopt, bijvoorbeeld voor het karnen van melk tot boter of voor het aandrijven van een blaasbalg of een lintzaag.
B’eter: Nachos grande met of zonder nepvlees
Iemand beweerde laatst dat de vleesvervangers de laatste jaren zoveel beter waren geworden. Nu koop ik vrijwel nooit zulk nepvlees, omdat ik jaren geleden al geconcludeerd had dat dat niet lekker was. Ik maak een uitzondering voor falafel, wat gewoon een van zichzelf plantaardig product is, en af en toe plantaardige kipstukjes, bijvoorbeeld als vervanger van kip in curry’s. Als ik voor mezelf zou koken dan zou ik sowieso lekker peulvruchten toevoegen aan mijn maaltijden voor extra eiwitten, en hoefde ik nooit vlees te vervangen door vleesvervangers, maar ja, ik kook ook wel eens voor mensen die houden van wat traditioneler eten, eten dat ze (her)kennen.
Wakker Dier – Alle grote bedrijfscateraars gaan voor zestig procent plantaardig
Nederlanders eten elke dag 1,8 miljoen kilo vlees, oftewel meer dan 600 duizend dieren. Wakker Dier wil deze getallen drastisch omlaag brengen en motiveert bedrijven om bij te dragen aan een transitie naar meer plantaardige voeding. Naast de bedrijfscateraars hebben ook alle grotere supermarktketens zich verbonden aan de eiwitdoelstelling van Wakker Dier.
B’eter: gnocchi uit de oven met tomaatjes en pesto
We hadden een muis in huis! Althans, dat dachten we. Inmiddels hebben we er vijf gevangen en lijkt de rust wedergekeerd. Het begon allemaal met hier en daar een muizenkeuteltje – en we merkten dat er geknabbeld was aan de laatste appeltjes van onze appelboom, die op een tafel bij de tuindeur lagen. Verder geen knaag- of vraatsporen. Wat doe je in zo’n geval, als je aspiratie is om het lijden van alle levende wezens te verminderen en niet te doden? We leenden zogenaamde life traps, muizenvallen waarin je de muizen levend kunt vangen. We hadden ‘m! De muis kreeg een enkele reis bos. Dat is niet de beste plek voor een huismuis, die geheel is aangepast aan het leven in een huis. Wat moet een huismuis in een bos? Ofwel heel hard wegrennen en een nieuw huis zoeken, ofwel eindigen in de buik van een vos, uil, havik of ander roofdier. Een huismuis wordt niet zomaar een bosmuis, dat is een andere soort
Wakker Dier – Minister Wiersma: grootste Liegebeest van 2024
Volgens Wiersma wordt dierenleed in de Nederlandse vee-industrie ‘erger voorgesteld dan het is’. Maar vorig jaar stierven 46 miljoen dieren nog voordat zij aankwamen bij het slachthuis.
Wakker Dier – nominaties Liegebeest 2024
Dierenleed in de Nederlandse vee-industrie ‘wordt erger voorgesteld dan het is,’ aldus landbouwminister Wiersma. Maar in deze industrie worden plofkippen door het doorfokken zo zwaar dat ze soms niet meer kunnen staan. Moeten melkkoeien zo veel melk geven onder vaak slechte omstandigheden, dat ze na zes jaar op zijn. En stierven vorig jaar 46 miljoen dieren nog voordat zij bij het slachthuis aankwamen.
Het jaar 2024 – dag 281 – knorboetoktok
Boe, boe, boe, riep Chef. Hij was boos.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Wakker Dier – Billboards: ‘Vomar, stop met stuntvlees!’
Minder dieren eten is niet alleen goed nieuws voor de dieren zelf, maar ook voor onze gezondheid. De Gezondheidsraad concludeert dat een voedingspatroon met 60 procent plantaardige eiwitten beter is voor de gezondheid van de meeste Nederlanders. En daarnaast kan zorgen voor een 25 procent lagere milieu-impact van onze voeding.
Tweede Kamerleden nemen rapport Dierwaardige Visserij en Aquacultuur in ontvangst
Hierin adviseren de organisaties op basis van de zes principes voor een dierwaardige veehouderij van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) het vissenwelzijn te verbeteren. Er zijn momenteel vrijwel geen regels om het welzijn van vissen te beschermen en de welzijnsproblemen in de aquacultuur en visserij zijn ernstig.
Het jaar 2024 – dag 270 – kippenfluisteraar
Menselijke eenzaamheid en de kip.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Nederlanders willen betere behandeling van vissen
Maar liefst 92% van de Nederlanders vindt dat het welzijn van vissen minstens even goed beschermd moet worden als dat van andere dieren in de veehouderij. Dat blijkt uit nieuw publieksonderzoek dat Compassion in World Farming en Eurogroup for Animals lieten uitvoeren in negen EU-landen
Wakker Dier – Onzichtbaar dierenleed: 46 miljoen dieren dood in stallen
Ondanks het feit dat dieren in de vee-industrie op (zeer) jonge leeftijd worden geslacht, haalt een groot aantal de slachtleeftijd of het einde van de productieperiode niet. De grootste sterfte vond plaats onder kuikens en kippen.
Opnieuw klachten over kindermarketing door varkenssector
In 2020 stuurt de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) ongevraagd het lesmateriaal The Pig Story naar basisscholen. Het materiaal schetst een rooskleurig beeld van de varkenssector, zonder vermelding van het dagelijkse dierenleed. Ook veevoedergigant De Heus verspreidt volgens Varkens in Nood via de website De Heus Kidzz misleidende informatie gericht op jonge kinderen. Ze omschrijven een varkensbedrijf als een ‘gezellige beestenboel waar varkens spelen met hun speelgoed’.
Wakker Dier – Nauwelijks kant-en-klaarmaaltijden zonder dieren
Maar liefst 96 procent van de verse kant-en-klaarmaaltijden in de supermarkt bevat dierlijke ingrediënten zoals vlees, vis, ei en kaas. En 82 procent bevat vlees of vis, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier.
Foodwatch gelijk gekregen van de Reclame Code Commissie in klachten tegen oplichterij
Foodwatch klaagde al in maart 2024 over idyllische reclames over vrije uitloop van hennen op eierdoosjes tijdens een ophokplicht. In werkelijkheid hebben veel kippen maandenlang verplicht binnen gezeten vanwege de aanhoudende vogelgriep (tot 24 april 2024 toen de Rijksoverheid de ophokplicht geheel introk). Foodwatch diende daarom klachten in over teksten over de kippen op de eierdoosjes zoals “Overdag genieten zij van de vrije uitloop waar ze zich heerlijk kunnen uitleven.” en illustraties van kippen die vrij rondscharrelen in een weiland met bloemen.
Wakker Dier dient klacht in over onzuiver Schoolmelkprogramma
In strijd met het sponsorconvenant voor het onderwijs zijn scholen binnen het Schoolmelkprogramma verplicht om eenzijdig en deels onjuist lesmateriaal af te nemen, ontwikkeld door de zuivelsector zelf. Wakker Dier dient hierover een klacht in bij de Onderwijsinspectie en minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW
Leven in Thailand – Gelukszoeker
Tja, kippen zijn rare dieren. Een kip die op ons landje geboren is de toegang willen ontzeggen. Bang zijn dat nieuwelingen de welvaart afnemen en niet zien dat ze daar juist iets aan toevoegen.