Meester Linji zei:

Wat is onwetendheid? Er is geen onwetendheid! Wat is het juiste inzicht? Er is geen juist inzicht! Je hoeft alleen maar in te zien dat er geen juist is en geen onjuist, geen inzicht en geen onwetendheid. Ook het onderscheid tussen juist en onjuist is niet juist of onjuist.

Wegdromers, de weg leidt nergens naartoe of vandaan. Of je nou het aardse binnengaat of het heilige, het relatieve of het absolute; of je nou afreist naar het reine land of naar het onreine, naar het land van de Boeddha of naar het land van Mara, naar het hemelse dharmarijk van Vairocana of naar het toekomstige rijk van Maitreya – het is allemaal illusie.

De Boeddha verscheen in de wereld, gaf een slinger aan het dharmawiel en ging nirwana binnen. Toch heeft hij geen spoor nagelaten. Al zoek je tot je erbij neervalt, vinden zul je hem niet.

Wie alle landen aan deze en gene zijde doorkruist, komt uiteindelijk in de navel van de wereld terecht. Wat blijkt? Alle dingen en leringen zijn door en door leeg. Onvindbaar. Er is alleen de leegloper die nergens op steunt. Hijzelf is de vader en moeder aller boeddha’s. Zie je hem dan niet? Hij staat hier pal voor mijn neus. Hij staat hier pal voor jullie neus.

Lichtgelovigen, boeddha’s ontstaan uit wantrouwen. Geloof niets, dit ook niet, en je hoeft geen boeddha meer te worden. Dat is het juiste inzicht.

 

 

Categorieën: Hans van Dam
Tags: , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk