Het jaarlijkse Movies that Matter Festival vindt in 2015 plaats van vrijdag 20 tot en met zaterdag 28 maart. Dat is twee dagen langer dan voorgaande edities. De bezoekers krijgen nu meer gelegenheid het festival in het weekeinde te bezoeken. Een van de films die zijn wereldpremière beleeft op het vernieuwde festival is de documentaire Burden of Peace, van de Nederlandse makers Joey Boink en Sander Wirken. De film is een intiem portret van de eerste vrouwelijke Guatemalteekse hoofdaanklager Claudia Paz y Paz, die zelf ook bij de première aanwezig is.

Movies that matterfestival poster 2015Het Movies that Matter Festival biedt in 9 dagen zo’n 70 speelfilms & documentaires, talkshows, debatten, muziekoptredens, een expositie en veel internationale gasten waaronder inspirerende mensenrechtenactivisten. De locaties blijven Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui in Den Haag.

Het Movies that Matter Festival kent twee jaarlijks terugkerende hoofdprogramma’s. In samenwerking met Amnesty International presenteert het festival in A Matter of ACT tien documentaires over mensenrechtenverdedigers die op het festival aanwezig zijn. Het door het vfonds ondersteunde programma Camera Justitia bestaat uit films en debatten over (internationaal) recht en juridische dilemma’s. Verder biedt het festival diverse themaprogramma’s, speciale selecties en nieuw dit jaar is een afsluitende Best of Fest Dag.

Talkshow

Ook nieuw is dat tijdens de dagelijkse talkshow in Theater aan het Spui iedere doordeweekse avond een prijs wordt uitgereikt: de A Matter of Act Awards, de Camera Justitia Award, de Students’ Choice Award, de MovieZone Movies that Matter Award, en de VARA publieksprijs.

Burden of peace

Burden of Peace (Joey Boink en Sander Wirken)

Deze, dankzij  crowdfunding gerealiseerde, documentaire vertelt het indrukwekkende verhaal van Claudia Paz y Paz die in 2010 werd benoemd tot hoofd van het Openbaar Ministerie in Guatemala.  De filmmakers  volgen haar gedurende de drie jaar waarin ze strijdt tegen corruptie, drugsbendes en straffeloosheid in een van de meest gewelddadige landen ter wereld. Ondanks de successen die Paz y Paz boekt wordt haar ambtstermijn vroegtijdig beëindigd en vlucht zij naar het buitenland. Paz y Paz  stond  in 2013 op de shortlist  voor de Nobelprijs voor Vrede en Forbes noemde haar een van de vijf invloedrijkste vrouwen ter wereld.

Het Movies that Matter Festival is het jaarlijkse internationale film- en debatfestival over mensenrechten, vrede en vrijheid in Den Haag, Internationale Stad van Vrede en Recht. Ieder voorjaar zijn hier documentaires en speelfilms van bevlogen filmmakers te zien, producties die opvallen vanwege hun filmische kwaliteit en dringende inhoud, films die het debat over een rechtvaardige wereld aanwakkeren.

Hoofdpartners zijn Amnesty International en het vfonds. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag, ASN Bank, VSB Fonds, Fonds 1818, Fonds 21 en Stichting Democratie en Media. VARA en dagblad Trouw hebben zich als mediapartners aan het festival verbonden.Het volledige programma wordt eind februari 2015 bekend gemaakt. De voorverkoop van het festival start op donderdag 5 maart.

Bron Herrie.

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Fotografie en film
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk