Onder druk van de Russische gemeente St. Petersburg hebben de organisatoren van het  Tibetaans filmfestival ‘A different Tibet’ in die stad het evenement afgeblazen. Het gemeentebestuur had laten weten dat het festival het bezoek van een diplomatieke Chinese missie onwelgevallig zou zijn en in gevaar zou brengen. Zo hebben de organisatoren bekend gemaakt.

Het was de bedoeling om tijdens het festival onder meer documentaires en tekenfilms te vertonen. De Chinese ambassade had bij het stadsbestuur aangedrongen om het filmfestival niet door te laten gaan of de locatie tijdelijk te sluiten.

Update 11 april 2013, 17.34 uur.

Niet de organisatoren van het Tibetaans filmfestival ‘A different Tibet’ in St. Petersburg hebben het evenement afgeblazen, maar de kunsthal The Place heeft de filmnacht geannuleerd op verzoek van een gemeenteambtenaar. Hij deed dat op verzoek van de Chinese vertegenwoordiging in Rusland.

“De Chinese ambassade heeft bij het gemeentebestuur een aanvraag ingediend voor de annulering of uitstel van de ‘Tibetaanse filmnacht. Daarom is de club vanavond gesloten’, zo maakte de kunsthal bekend.

Organisator Valeria Miller, vertegenwoordiger van Ranzen, een Russische vereniging van Tibetsupporters,  zei, dat als het evenement niet zou worden geannuleerd ‘Chinezen naar de kunsthal zouden komen en daar een scene zouden maken, waardoor de reputatie van het centrum zou worden geschaad.’ ‘Wij hebben de gemeente uitgelegd dat in de films niets specifieks over de onafhankelijkheid van Tibet werd getoond en alleen historische feiten werden weergegeven. De Chinezen beweerden dat de films een separatistische stemming zouden veroorzaken onder de bewoners van St. Petersburg.’

wie schwische himmel und erdeTijdens het korte filmfestival zou onder meer de in 2012 opgenomen film Duits-Zwitserse actiefilm “Ontsnappen uit Tibet” (Wie zwischen Himmel und Erde), geregisseerd door Maria Blumencron, die  het waargebeurde verhaal vertelt van een medische student die een groep verbannen Tibetaanse kinderen via een Himalaya pass naar India begeleidt.

Ook zou de documentaire ‘Ce qu’il reste de nous’ worden vertoond, in 2004 door de Canadese filmmakers Hugo Latulippe en Francois Prevost gemaakt, waarin een jonge Tibetaanse wordt gevolgd van Québec naar Tibet, in een poging een videobericht van de Dalai Lama naar de  bevolking in Tibet te smokkelen.

Diverse buitenlandse bronnen en Sint Petersburg Times

 

 

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Fotografie en film
Tags: , , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu