Movies that Matter brengt vanaf september weer iedere maand een spraakmakende speelfilm of documentaire uit. De films zijn te zien in 16 filmtheaters door het land en worden altijd vertoond met inleiding of nagesprek.

De tour start in september met Sidik en de panter van Reber Dosky. Deze film over een natuurbeschermer die in het ruige berglandschap van Koerdistan speurt naar de Perzische panter, won de prijs voor beste Nederlandse documentaire op het IDFA.

In oktober volgt de diepgravende documentaire Allen tegen Allen van Luuk Bouwman over het vooroorlogse fascisme in Nederland. Het meeslepende drama Antigone, winnaar op het TIFF, is de film van november. Mai Khoi & The Dissidents over de activistische en een van de grootste popsterren uit Vietnam, sluit in december dit seizoen af.

SIDIK EN DE PANTER

Reber Dosky | Nederland, 2019 | Documentaire | 83 min

In het adembenemende berglandschap van Koerdisch Irak zoekt Sidik naar een panter, die al 25 jaar niet in het gebied is gesignaleerd. De vondst van de panter zou kunnen betekenen dat het gebied tot nationaal reservaat wordt verklaard. Sidik hoopt dat oorlogen en conflicten daarmee tot het verleden behoren.

Sidik en de panter won de prijs voor beste Nederlandse documentaire op het IDFA.
Te zien vanaf 1 september 2020
Mokum Filmdistributie brengt de film op 10 september ook uit in de Nederlandse filmtheaters en on demand via Picl.

ALLEN TEGEN ALLEN

Luuk Bouwman | Nederland, 2019 | Documentaire | 103 min.

Een diepgravende en onthullende documentaire over het ontstaan van het vooroorlogse fascisme in Nederland aan de hand van uniek archiefmateriaal. Het resultaat is een angstwekkend beeld van waar nationalisme in kan ontsporen, en een retoriek die ook in het huidige tijdsgewricht weerklinkt.

Te zien vanaf 1 oktober 2020
Cinema Delicatessen brengt de film op 1 oktober ook uit in de Nederlandse filmtheaters en on demand via Picl.

ANTIGONE

Sophie Deraspe | Canada, 2019 | Fictie | 109 min.

Antigone vluchtte als kind met haar broers en zus vanuit Algerije naar Canada. Als Antigone’s broer wordt doodgeschoten door de politie en haar andere broer dreigt te worden gedeporteerd, smeedt ze een riskant plan om de familie te redden. Meelevend drama over opoffering, gerechtigheid en het leven van immigranten.

Antigone won op het Toronto International Film Festival (TIFF) de prijs voor beste Canadese film.
Te zien vanaf 1 november 2020

MAI KOI & THE DISSIDENTS

Joe Piscatella | Verenigde Staten 2019 | Documentaire | 70 min.

Mai Khoi is een van de grootste popsterren uit Vietnam – en dan begint ze zich uit te spreken. Terwijl de autoriteiten proberen haar tot zwijgen te brengen, maakt haar activisme haar wereldwijd bekend. Tijdens de opnames van haar politieke album ‘Dissent’, voelt ze dat ze niet meer veilig is in Vietnam.

Te zien vanaf 1 december 2020

Movies that Matter On Tour: elke maand een spraakmakende film in 16 filmtheaters en online via Picl

Movies that Matter On Tour films zijn te zien in: Filmhuis Alkmaar, Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort, Kriterion in Amsterdam, De Gigant in Apeldoorn, Focus Filmtheater in Arnhem, Filmhuis Lumen in Delft, Filmhuis Den Haag in Den Haag, Concordia in Enschede, Vera Zienema in Groningen, Filmtheater Hilversum in Hilversum, Kijkhuis in Leiden, Lumière in Maastricht, Cinema Middelburg in Middelburg, LUX in Nijmegen, het Louis Hartlooper Complex in Utrecht en Movie W in Wageningen.

Kijk hier voor de data en tijden van Movies that Matter On Tour.

Categorieën: Mensenrechten, Filmbespreking, Politiek, Onderwijs, Geluk
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk