Veel mensen voelden zich al eenzaam vóór de coronacrisis, en de strenge maatregelen hebben dat gevoel alleen maar versterkt. De lockdown, de anderhalvemeterregel, de mondmaskers, het niet mogen knuffelen … zorgt voor meer eenzaamheid. Waar komt eenzaamheid vandaan, hoe kun je ermee omgaan en welke stappen kun je zetten om je meer verbonden te voelen met anderen?
We hebben vandaag meer manieren dan ooit om met elkaar te communiceren, en toch voelen steeds meer mensen zich eenzaam. Het gaat daarbij zeker niet alleen over oudere mensen of singles. Ook als je een relatie of veel vrienden om je heen hebt, kun je je eenzaam voelen. En dat heeft grotere gevolgen dan je zou denken. Eenzaamheid blijkt even schadelijk als vijftien sigaretten per dag.
Hoe komt dat? En vooral: wat kun je eraan doen? Omdat ze in haar praktijk steeds vaker mensen over de vloer kreeg die met gevoelens van eenzaamheid kampen, besloot psychologe en journaliste Leslie Hodge op onderzoek te gaan. In dit boek geeft ze niet alleen een stem aan wie zich vandaag eenzaam voelt, ze gaat ook – op basis van recent wetenschappelijk onderzoek – op zoek naar oplossingen. Want wat weten we eigenlijk over eenzaamheid? Waarom geven steeds meer mensen aan geen voldoening meer te halen uit hun relaties? En wat kun je doen om een meer verbonden leven te leiden?
‘Vanuit verschillende hoeken wordt steeds luider aan de alarmbel getrokken over hoe geïsoleerd en eenzaam we dreigen te worden. Zo waarschuwt de Amerikaanse vereniging van psychologen (APA) voor een ware eenzaamheidsepidemie. Eenzaamheid onder de bevolking is toegenomen, en zal blijven toenemen, aldus de APA. Eenzaamheid heeft niet alleen een enorme impact op het mentale welzijn van veel mensen, het kan ook je gezondheid ernstig schaden. Volgens de APA vormt eenzaamheid een grotere bedreiging voor de volksgezondheid dan de recente golf van obesitas. Om je een idee te geven: wereldwijd lijden zo’n 700 miljoen mensen aan zwaarlijvigheid, en vorig jaar alleen al veroorzaakte het minstens 2,8 miljoen doden. Nu voorspelt de APA dus dat eenzaamheid de komende decennia een nog zwaardere tol zal eisen.’
– Leslie Hodge
Leslie Hodge is psychologe en heeft haar eigen praktijk Strong Mind in Antwerpen. Ze is ook journaliste en maakte onder meer de veelbesproken reportage ‘Gestoorde geesten’ over geestelijke gezondheidszorg in Congo voor Vranckx (Canvas). Eerder schreef ze het boek Verborgen kopzorgen.
Leslie Hodge
€ 19.99
240 pagina’s
EAN 9789401463638
Paperback
Uitgever Lannoo
Verschijnt 5 februari