We leven in het tijdperk van de eenzaamheid. We zijn weliswaar beter verbonden dan ooit, maar sociale isolatie blijkt een steeds groter probleem onder jongeren en ouderen, voor zowel mannen als vrouwen. En toch rust er nog altijd een taboe op eenzaamheid.

Eenzaamheid tijdens de coronacrisis

In De eenzame eeuw onderzoekt Noreena Hertz de wereldwijde eenzaamheidscrisis en waarschuwt ze ons voor de potentiële gevolgen. Eenzaamheid heeft namelijk niet alleen effect op je gezondheid (vergelijk het met vijftien sigaretten per dag), maar is ook nadelig voor de economie en politiek. Op basis van wetenschappelijk onderzoek en rake kleurrijke verhalen uit de praktijk schetst ze een indringend beeld van dit 21e-eeuwse probleem. Zo ‘huurt ze een vriend’, volgt ze een cursus gezichten lezen en ontmoet ze inwoners van een verzorgingstehuis die mutsen breien voor hun robotverzorgers. En ook gaat ze dieper in op de vindingrijkheid waarmee we tijdens de coronacrisis verbonden blijven.

Hoe verenigen we de maatschappij?

Hertz levert een uitgekiende kijk op alle facetten van eenzaamheid en houdt een indringend betoog over hoe we dit tegen kunnen gaan. Een essentieel boek waarin we zien hoe we in dit eenzame bestaan verzeild zijn geraakt en wat we kunnen doen om de maatschappij weer te verenigen.

Noreena Hertz is auteur en hoogleraar van University College London. Daarnaast was ze wereldwijd werkzaam als strategisch adviseur op het gebied van economie, geopolitiek, kunstmatige intelligentie, millenials en post-millenials. Haar artikelen zijn verschenen in onder andere The New York Times, The Guardian,  The Washington Post en  The Financial Times. Hertz werd door  The Observer omschreven als ‘one of the world’s leading thinkers’.

AUTEUR: NOREENA HERTZ
AANTAL PAGINA’S: 360
UITVOERING: PAPERBACK MET FLAPPEN
ISBN: 9789000368778
PRIJS: € 22,50
ISBN E-BOOK: 9789000368785
PRIJS E-BOOK: € 14,99
GENRE: MENS EN MAATSCHAPPIJ
IMPRINT: SPECTRUM
VERSCHIJNT 1 OKTOBER 2020 –

Categorieën: Boekbespreking, Gezondheid, Zorg, Geluk
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Boeken – De eenzame eeuw

  1. robq schreef:

    Hopelijk geeft dit boek ook weer dat er mensen zijn die heel bewust van de eenzaamheid houden? In sommige enquêtes wordt men soms daarom zeer onterecht bestempeld als ‘ongelukkig’. Euh… Nee, helemaal niet.