Dit boek brengt de dood bewust in het leven. Het geeft woorden, verhalen, taal aan levens die naar het einde gaan. Zin en betekenis als wezenlijke noodzaak om mens te zijn. Verbinding tussen wat voorbij is, wie voorbij zal gaan en wat nog komen zal en wie nadien zal zijn. Een soort van blijven, zonder ontkenning van het weggaan. Het bezorgt een eeuwigheid aan seculiere tijden, het geeft nabijheid over de ketens van de generaties. Het zijn woorden van verbinding, niet meer of minder dan ware menselijkheid, denk ik. — Dirk De Wachter

Hilde Ingels tekent verhalen op van mensen die niet zo lang meer te leven hebben. Ze laat hen terugblikken op hun leven, vooruitkijken naar het afscheid dat eraan komt en ze spreekt met hen over de dood. Uit deze gesprekken blijkt hoe betekenisvol het voor betrokkenen en hun naasten kan zijn om afscheid en dood te benoemen.

In dit boek reflecteert de auteur op deze ontmoetingen en reikt ze handvatten aan voor wie met de eindfase van het leven geconfronteerd wordt. Nabestaanden delen hun ervaringen over de laatste maanden, weken en dagen met hun geliefde en enkele zorgverleners vertellen over wat de veelvuldige contacten met stervenden met hen doen.

Hilde Ingels is socioloog en journalist en werkt aan de Arteveldehogeschool. In 2015 richtte zij met Isabelle Desmidt Amfora vzw op, waarbij ze het verhaal optekent van wie niet lang meer te leven heeft. Amfora werd in 2018 laureaat van de prijs ‘Passie voor Palliatieve Zorg’ van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen. Ze is ook oprichter van Afscheid dat verbindt, een vormingsaanbod voor professionals en vrijwilligers in de zorg.

Hilde Ingels: Afscheid dat verbindt
Afwerking: Paperback
Aantal pagina’s: 184
Verschijningsdatum: 01/09/2020
EAN: 9789401454872
Uitgever: Lannoo
Druk: 1
Prijs € 19,99

Categorieën: Boekbespreking, Gezondheid, Geluk
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk