Zomaar uit het niets komen ziekte, sterven en dood een leven binnen. Vage buikklachten en een onbestemd gevoel, daarmee gaat Paul (61) naar de dokter. Hij heeft uitgezaaide kanker en is niet meer te genezen.

‘Sterven als een stoïcijn’ laat zien hoe Paul en zijn vrouw Marja Havermans op stoïcijnse wijze met de ziekte ‘dealen’. Daarbij komen vragen aan de orde als: Wat kan je helpen om met een aangekondigde dood om te gaan? Hoe communiceer je met artsen, met vrienden en met elkaar? Wat is kwaliteit van leven? Wat is waardig sterven? Hoe ga je om met euthanasie? Leidraad bij dit alles is de filosofie. Praktische filosofie van de stoïcijnen en van andere filosofen, maar ook eigen filosofische vragen en gedachten van de schrijfster.

Marja Havermans: ‘Hoe afschrikwekkend het onderwerp ook mag zijn, toch gaat dit boek over de positieve manier waarop wij omgingen met het noodlot dat ons trof. Over hoe je kunt ‘dealen’ met ziekte, sterven en dood wanneer die op je pad komen. Paul en ik gingen ‘ermee dealen’ – zo noemden we dat – vanuit een achtergrond van praktische filosofie, op een stoïcijnse manier. Dat deden we spontaan, omdat dit ook de manier was waarop we samen in het leven stonden. We wisten dat praktische filosofie kan helpen om ‘het leven goed te leven’, en bij goed leven hoort ook goed sterven. Bij uitstek hoort dat erbij, want het is de erkenning van de eindigheid van ons leven.’

‘Sterven als een stoïcijn’ is volgens de uitgever bedoeld voor alle mensen die te maken krijgen met tegenslag, ziekte of dood, om herkenning te vinden en zelf te gaan ontdekken hoe ze op een stoïcijnse manier kunnen omgaan met het lot dat hen treft.

ISBN 978 94 6340 178 4 | € 19,90- uitgeverij Damon-Marja Havermans

Categorieën: Boekbespreking, Gezondheid, Zorg, Geluk
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk