‘De grenzen van mijn taal betekenen de grenzen van mijn wereld.’ – Ludwig Wittgenstein

Woorden scheppen werkelijkheid. Onze taal is ons denken, ons handelen. In deze tijd zien we veel gedoe over taal. Woorden zijn beladen geraakt, er komen nieuwe woorden die ook weer voor ophef zorgen. Taal kan vernieuwing stimuleren en belemmeren. Wanneer en waarom maken we ons eigenlijk druk om de woorden die we gebruiken?

Socioloog Christien Brinkgreve en de andere schrijvers van Taalkracht zien overal taalgebruik veranderen. Financiële taal neemt andere domeinen over zoals het onderwijs en de zorg, de DSM is de dwingende taal geworden in de psychiatrie, organisaties drukken zich uit in verhullende taal, musea moeten op eieren lopen als ze woorden zoeken bij hun beelden. Zij gaan op zoek naar taal die rechtdoet aan onze ervaringen, taal die ons niet insnoert in het heersende vertoog.

In Taalkracht presenteert een rijk palet van schrijvers betekenisvolle taalverschuivingen. Taalkracht waarschuwt en enthousiasmeert, roept op en geeft duiding. Een boek voor iedereen die beter wil begrijpen hoe woorden onze werkelijkheid maken en breken.

Met een inleiding van Paul Verhaeghe en bijdragen van onder anderen Trudy Dehue, Adriaan van Dis, Raoul de Jong, Eric Koenen en Jim van Os.

Taalkracht is een initiatief van Babel, een gezelschap van mensen uit verschillende vakgebieden, dat vanuit een groeiend verzet tegen de huidige meetcultuur alternatieven probeert te ontwikkelen in denken en handelen. Eerder verscheen Weten vraagt meer dan meten. Hoe het denken verdwijnt in het regime van maat en getal (2017).

Christien Brinkgreve, Eric Koenen, Sanne Bloemink (red.) – Taalkracht. Andere woorden, andere werelden | inleiding: Paul Verhaeghe | ISVW Uitgevers | ISBN 978-94-92538-72-7 | paperback, 176 pagina’s | verkoopprijs € 17,50 – verschijnt 29 april bij ISVW Uitgevers

Het boek is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Psychiatrie en Filosofie.

Categorieën: Boekbespreking, Onderwijs, Geluk
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk