Wie kent er geen angst? Angst is een bekende factor voor velen: angst voor eenzaamheid, voor verlies, voor ziekte of dood. Soms voelen we angst zonder dat we weten waarvoor. Angst verlamt, en daarom duwen we deze emotie het liefst ver weg.

Afgelopen maand verscheen bij uitgeverij Ten Have Angst van Thich Nhat Hanh, waarin hij laat zien dat erkenning angst hanteerbaar maakt. Zijn aanpak: spoor de oorsprong van deze negatieve emotie op, en leer los te laten. Zo kun je alle vormen van angst het hoofd bieden. Via mindfulnessoefeningen leert hij angsten te hanteren en in het hier-en-nu te leven. Thich Nhat Hanh: ‘Een leven zonder angst is mogelijk en is de weg naar ultieme vreugde. Als je geen angst meer voelt, ben je vrij.’

Een van de meest invloedrijke spiritueel leiders van onze tijd. – Oprah Winfrey

Thich Nhat Hanh is een Vietnamese boeddhistische monnik, dichter en mensenrechtenactivist. Zijn mildheid en bescheidenheid, zijn grote maatschappelijke betrokkenheid en het feit dat hij voorleeft wat hij zegt, maken hem zeer geliefd. In simpele bewoordingen weet hij de essentie van de boeddhistische leer uit te leggen, direct gekoppeld aan de praktijk van het dagelijks leven.

Angst | Thich Nhat Hanh | 9789025907013 | € 17,99 | Uitgeverij Ten Have | Verschijnt op 21 mei 2019

Categorieën: Boekbespreking, Mindfulness, Boeddhisme
Tags: , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Boeken – Thich Nhat Hanh: Angst

  1. Kay schreef:

    Angst ervaren is de anti-goddelijke machten in de hand te spelen. Angst voor zichzelf en de ander is een van de grootste onzuiverheden, en die rechtstreeks afkomstig zijn van anti-goddelijke krachten die de goddelijke actie op aarde willen vernietigen. Angst bestaat maar het is niet bevorderlijk er in te modderen vertroebelt het zicht. Psychotherapie is niet spiritueel, en brengt een betere wereld niet dichterbij.

  2. kees moerbeek schreef:

    Gevoelens, waaronder angst, horen bij het leven en hebben een specifieke functie, die ver terug gaan in de evolutie. Die menselijke evolutie is niet ten einde, maar gaat door.

    Angst en ook pijn zijn waarschuwingssignalen, maar het kan vals alarm zijn. Daarom is het niet verstandig uitsluitend op deze gevoelens af te gaan.

    Of angst een onzuiverheid is, rechtstreeks afkomstig van anti-goddelijke krachten die de goddelijke actie op aarde willen vernietigen kan niet worden geweten. Iedereen mag zijn mening hebben, maar door een god of een ander bovenwereldlijk iets erbij te betrekken is een zinvol gesprek al snel onmogelijk.

Menu