• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter Nogmaals: erwtensoep

B’eter Nogmaals: erwtensoep

11 januari 2025 door Jana Verboom

Rond oud en nieuw maak ik elk jaar een grote schaal aardappelsalade en een flinke pan erwtensoep. Iedereen kan op oudejaarsdag nemen wanneer hij of zij wil, en op nieuwjaarsdag hoef ik nooit te koken. Mijn aardappelsaladerecept heb ik vorige week al gedeeld (https://boeddhistischdagblad.nl/auteurs/231067-beter-aardappelsalade/). Deze week is de erwtensoep aan de beurt, al is dit niet de eerste keer dat ik over erwtensoep schrijf (zie https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhisme/201692-beter-moederdag/) – maar dat was een recept van Gea’s moeder uit de jaren ’50 en nu deel ik hier mijn eigen recept.

Grappige bijkomstigheid is dat ik voor de aardappelsalade en de erwtensoep vrijwel dezelfde boodschappenlijst gebruik. Beide recepten bevatten aardappels, wortel, ui, en knolselderij. Bij de salade gebruik ik doperwten en gaan er ook nog augurken en (plantaardige) mayonaise doorheen. Bij de soep gebruik ik spliterwten en bevat de boodschappenlijst ook nog prei en bladselderij. Wel zo efficiënt: de ene helft van de selderijknol kan door de salade, de andere helft door de soep. Een paar aardappelen, winterpenen en uien gaan door de salade, een paar door de soep. Oude vertrouwde Hollandse wintergroenten van eigen bodem. Luisterend naar de Top2000 zit ik op oudejaarsdag jaar in jaar uit in de keuken geduldig groente in blokjes te snijden: gekookte groente voor de salade en rauwe groente voor de soep. Het is weliswaar geen oud en nieuw meer, maar het is zeker wel erwtensoepweer!

Ooit gebruikte ik spek en/of rookworst voor de erwtensoep, en toen ik dat weg ging laten miste ik het wel. Plantaardige spekreepjes en plantaardige rookworst vond ik nooit zo’n succes. Inmiddels ben ik zo gewend aan de plantaardige versie van erwtensoep dat ik de smaak van spek en worst niet meer mis. Toch heb ik, ook omdat het leuk oogt en de soep een interessantere structuur geeft, op het laatst een klein beetje gebakken plantaardige spekreepjes bovenop gestrooid. Het oog wil ook wat.

Ingrediënten erwtensoep voor zo’n 10 borden:

  • 500 g spliterwten
  • 5 korrels piment, of een theelepel gemalen piment
  • 10 korrels peper, of twee theelepels gemalen peper
  • 3 laurierblaadjes
  • 2-3 groentebouillonblokjes en ca. 2-3 l water
  • 2 uien, gesnipperd
  • ½ selderijknol, in blokjes
  • 2 aardappels, geschild, in blokjes
  • 1-2 winterpenen, geschild in blokjes
  • 1 grote of 2 kleine preien, gewassen, in ringen
  • Scheutje olijfolie
  • Flinke hoeveelheid fijngesneden bladselderij en/of peterselie
  • Eventueel nog zout en royaal peper
  • eventueel aanvullen met plantaardige spekjes, gebakken in wat olijfolie, plantaardige (rook)worst, of croutons

Was de spliterwten en kijk ze na – vroeger controleerde men op steentjes, maar die ben ik de laatste 10-20 jaar niet meer tegengekomen tussen de peulvruchten. Kook ze in vers water, met bouillonblokjes, piment, peper en laurier, op een laag pitje tot ze zacht zijn, dit duurt ca. 30-45 minuten. Af en toe roeren om aanbranden te voorkomen. Voeg dan de aardappelblokjes en groenten toe. Ik doe dat in volgorde van kooktijd: ik begin met de ui, daarna achtereenvolgens de aardappels, winterpeen en selderij en als laatste de prei en de helft van de bladselderij. Kook na het toevoegen van de prei nog zo’n 10 minuten, dan is alle groente wel gaar. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen. Voeg je alles in een keer toe, bijvoorbeeld als je kant-en-klare erwtensoepgroenten gebruikt, kook dan wat langer (20 minuten). Als de soep te dik wordt, voeg dan water toe. Proef of de soep zout genoeg is en voeg eventueel nog wat zout toe. Omdat een vegetarische erwtensoep vrijwel geen vet bevat en dat misschien ook wel verantwoordelijk is voor het smaakverschil met de niet-vegetarische versie, voeg ik tegenwoordig een scheut olijfolie toe. Bak als je plantaardige spekjes gebruikt deze even apart in een koekenpan met olijfolie – niet meekoken met de soep. Garneer de soep met wat peper, plantaardige spekreepjes, fijngesneden bladselderij en/of peterselie. De soep is vaak de volgende dag nog lekkerder. Voeg eventueel wat water toe bij het opwarmen.

 

Categorie: B'eter, Geluk, Gezondheid, Voedsel Tags: erwtensoep, Top2000

Lees ook:

  1. Avocado-maissoep en groenten uit de oven met twee sausjes
  2. Anneke Comello – vegan voorjaarsquiche
  3. B’eter – Mueslicake met abrikozen en hazelnoten
  4. B’eter – Noorwegen, 1 km per uur – en simpele recepten voor op vakantie

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 29 mei 2025
    Rust, eenvoud en tevredenheid
  • 30 mei 2025
    Bewustzijn na de Dood: Eindigt Alles of Gaat Iets Verder?
  • 31 mei 2025
    Workshop meditatie | Omgaan met tegenslag en pijn
  • 1 juni 2025
    Thuiskomen in het lichaam - Meditatiedag met Lex van Heel
  • 2 juni 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 3 juni 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 4 juni 2025
    Zen Spirit zenmeditatie Arnhem, 1e helft 2025 8 januari-25 juni
  • 4 juni 2025
    Zenmeditatie in Leiden
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius

    Hans van Dam - 23 mei 2025

    Over het verschil tussen weten-wat-niet en niet-weten.

    De wolk van niet-weten

    Hans van Dam - 22 mei 2025

    Over beeldloze mystiek en mystiekloze beelden.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • God als de grondeloosheid van de onvindbare ziel
    • Het jaar 2025 – dag 149 – hemellift
    • Extinction Rebellion blokkeert attractie The Flying Dutchman in Madurodam
    • Vrijdag Zindag – Hemelvaart?
    • Amnesty International – ‘Hamas-veiligheidsdiensten moeten aanval op demonstranten in Gaza stoppen’

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.