• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter: Taboulé-recept uit Canada

B’eter: Taboulé-recept uit Canada

6 april 2024 door Jana Verboom

Enkele weken geleden schreef ik al over een reis naar Ottawa in 1991, en een vriend/collega die heerlijk vegetarisch voor mij en een Belgische collega kookte. Hij leerde me plantaardige tempé-pizza maken (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/216656-beter-plantaardige-pizza-die-wel-lekker-is/) maar dat was nog niet alles. Hij nam ons ook mee uit kamperen en kanoën – één van mijn mooiste herinneringen is aan een nachtelijke kanotocht op een groot en stil meer, met slechts af en toe het geluid van een voorbijzwemmende bever die met zijn staart op het water sloeg en de klaaglijke roep van de ijsduiker (een soort watervogel, verwant aan onze parel- en roodkeelduiker). Magisch.

We kampeerden op een eiland. Als maaltijd had onze gastheer een soort taboulé gemaakt door couscous – of was het bulgur? – met allerlei groenten en kruiden in glazen potten te mengen (denk grote pindakaas-potten). Lekker vrij van verpakkingsmateriaal, want de glazen potten gingen weer mee naar huis in de kano. Ik kan me niet precies meer herinneren wat hij er allemaal doorheen mengde – komkommer? paprika? feta? – en ben het vergeten te vragen. In 1991 kende ik couscous en bulgur nog helemaal niet laat staan taboulé. Het komt oorspronkelijk uit de Libanese keuken. Geen idee waarom het begin jaren 90 al zo populair was in Canada.

Afgelopen maandag 1 april was het Earth Overshoot Day in Nederland, de dag waarop wij, als alle wereldburgers zo zouden leven als Nederlanders, evenveel grondstoffen hadden opgebruikt als de Aarde in een jaar kan produceren. Als iedereen zo zou leven als wij, zouden we vier Aardes nodig hebben (bron: NOS, zie https://nos.nl/artikel/2515029-als-iedereen-zou-leven-als-nederland-zijn-er-vier-aardbollen-nodig). De oorzaken zijn deels bekend. In 1991 was het nog heel bijzonder om naar een wetenschappelijk congres in Canada te vliegen. Daar knoopte ik een week vakantie aan vast en maakte herinneringen voor het leven. Nu vliegt iedereen maar van hot naar her, lijkt het wel. Ik kwam daar terecht in een bubbel waarin al werd nagedacht over verpakkingsvrij winkelen en leven zonder plastic afval. In Nederland was men daar nog niet zo mee bezig, of in ieder geval niet in mijn bubbel. Het Edele Achtvoudige Pad had ik toen nog niet ontdekt, dat kwam pas veel later. Ik leefde toen nog niet zo in aandacht voor de consequenties van mijn handelen.

De Canadese vriend nam ons ook mee naar vrienden in Quebec, en daar stond ook taboulé op het menu, en deze keer vroeg ik wél om het recept. Het vergeelde handgeschreven blaadje heb ik nog steeds, dit gerecht heb ik al naar menig vegan potluck meegenomen en het valt altijd in de smaak. Toevallig was dit het allereerste recept dat ik in deze rubriek deelde, in mijn eerste stukje in juni 2013, maar dat weet de gemiddelde lezer waarschijnlijk niet meer. Vandaar dat ik het recept nog maar eens deel. Net als de tempé-pizza behoort het wat mij betreft tot de canon van plantaardige basisrecepten om steeds weer op terug te vallen – of af en toe een variatie op te proberen.

Taboulé maken kan zowel met bulgur als met couscous. Traditioneel wordt bulgur gebruikt, het heeft net iets meer smaak en bite. Je kunt taboulé op twee manieren maken. Het grappige is dat je de bulgur of couscous niet hoeft voor te koken: het wordt vanzelf zacht als het met veel sappige groenten wordt gemengd, zoals tomaten, en met olijfolie en citroensap. Veel mensen weten dit niet. Essentieel is dat het enkele uren kan wellen. Ik maak het echter ook vaak als ik een restje gekookte couscous of bulgur over heb van de vorige dag. Zelfs hard en droog geworden bulgur of couscous uit de koelkast wordt weer lekker zacht.

Ingrediënten:

  • 1 flinke bos platte peterselie, zonder de harde steeltjes: het is essentieel om veel peterselie te gebruiken.
  • 3 lente-uitjes
  • De blaadjes van 2 takjes munt of andere groene kruiden naar keuze
  • Sap van 1 citroen
  • 1 kopje rauwe bulgur of couscous
  • 50 ml goede olijfolie
  • 8 tomaten
  • Zout en peper naar smaak (ongeveer ½ theelepel zout)

Hak de peterselie, lente-ui en muntblaadjes zeer fijn, dat kan met een goed mes of met de keukenmachine. Snijd de tomaten in kleine blokjes boven een bord, waarbij het vocht wordt opgevangen. Meng alle ingrediënten in een kom. Het vocht van de tomaten zou voldoende moeten zijn om de bulgur of couscous te laten wellen. Voeg in geval van twijfel nog een scheutje water toe (ik spoel meestal de citruspers nog even om en voeg zo nog een scheutje water toe). Laat minstens 2 uur, maar liever 4 uur, wellen in de koelkast. Je kunt dit gerecht ook al de avond van tevoren maken. Maak gerust wat meer, het kan enkele dagen bewaard worden en smaakt de volgende dag heerlijk bij de lunch.

Met bijvoorbeeld falafel vormt taboulé een heerlijke Libanese maaltijd. De falafel op de foto komt gewoon uit de winkel, zelf maken kan natuurlijk ook – maar kost uiteraard meer tijd.

Categorie: B'eter, Boeddhisme, Gezondheid, Voedsel Tags: Earth Overshoot Day, edele achtvoudige pad, falafel, Libanon, Nederland, Taboulé-recept

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – wraps met falafel uit de oven en rocky road brownies
  2. B’eter – Groenekoolburgers
  3. Gezocht: 1 miljoen handtekeningen om bijen en boeren te redden
  4. Milieudefensie – Kamer mist kans om klimaatleiderschap te tonen

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • De via negativa voor nitwits
    • Het jaar 2025 – dag 129 – vrede en alle goeds
    • De dood van de paus
    • Seks: Joodse posities in Joods Museum Amsterdam
    • Paus Leo XIV – ‘help ook elkaar om bruggen te bouwen – met dialoog, met ontmoeting’

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.