• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter Hongaarse zuurkoolgoulash (2) en zelf cashewroom maken 

B’eter Hongaarse zuurkoolgoulash (2) en zelf cashewroom maken 

2 maart 2024 door Jana Verboom

Onlangs werd een uitzending  van het programma Keuringsdienst van Waarde herhaald, over ‘Koe en kalf’. “Het is een waarheid als een koe: zonder kalf geen melk. Melk die de boer wil kunnen verkopen. Daarom scheidt hij doorgaans snel na de geboorte moederkoe en kalf. Zo kan de melk richting de fabriek en wordt die niet opgedronken door het jonge kalfje. Maar onlangs stonden er nieuwe melkpakken in het supermarktschap. Melk van koeien waarbij het kalf langer bij moeder blijven mag. De Keuringsdienst gaat op bezoek bij de melkboer om met eigen ogen te zien wat het verschil is tussen deze twee manieren van boeren.” Aldus de aankondiging. Het programma eindigde met een dilemma: Is het beter om het kalf meteen weg te halen zodat moederkoe en kalf geen band kunnen opbouwen? Of is het beter om moederkoe en kalf bij elkaar te laten, en het na 3 maanden weg te halen? Een groot dilemma. Beide handelswijzen brengen groot lijden met zich mee voor moeder en kind. De aflevering ‘Kalverliefde 2’ volgt het kalf van geboorte tot abattoir. De aflevering (https://npo.nl/start/serie/keuringsdienst-van-waarde/seizoen-23/keuringsdienst-van-waarde_44/afspelen) is niet geschikt voor gevoelige kijkers.

Wat betreft het bovenstaande dilemma: de beste oplossing met het minste lijden is uiteraard: geen koeienmelk consumeren! Er bestaan gelukkig prima alternatieven. Deze zijn ook beter voor natuur en milieu. De veeteelt draagt bij aan de stikstofcrisis, de klimaatcrisis, de biodiversiteitscrisis. Allemaal linksom of rechtsom te herleiden tot (intensieve) veehouderij. En daarnaast dus ook onnoemlijk veel dierenleed.

Plantaardige melk: Ik schreef al eerder dat ik dat al jaren iedere morgen in principe zelf maak. Omdat de plantaardige melk uit de winkel duur is, vaak voor meer dan 95% uit water bestaat, en ook nog flink wat afval oplevert in de vorm van melkpakken. Bovendien is er van alles aan toegevoegd waar ik niet op zit te wachten. Voor ruim een liter melk pureer ik 75 gram ongebrande ongepelde amandelen – of andere noten – met 15 gram gebroken lijnzaad, een snufje zout, twee calcium tabletjes en een tabletje D vitamine, samen met vier a vijf kopjes water. Ik gebruik een staafmixer. Weken en zeven hoeft niet als je zoals ik de melk niet puur drinkt maar bijvoorbeeld voor pap gebruikt. Het lukt ook prima met geblancheerde amandelen, of met gebrande amandelen, of met een mengsel van bijvoorbeeld amandelen en hazelnoten. Melk waar geen koetjes of kalfjes aan te pas komen.

Plantaardige room is een iets ander verhaal. Ik klaagde al eerder over de vieze geur- en smaakstoffen in de meeste sojaroom, en de toegevoegde suiker (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhisme/204493-beter-serendipiteit-plantaardige-kookroom-en-paddenstoelenroomsaus/). In zoete bereidingen prima, maar minder geschikt voor hartige gerechten. Ik besloot voortaan zelf ook mijn vegaroom te maken. Goedkoper, lekkerder, gezonder en met minder afval. Het bleek kinderlijk eenvoudig en heel erg lekker.

Voor 300 ml cashewroom heb je nodig: 100 gram ongebrande cashewnoten en 200 ml water. Week 100 gram ongebrande cashewnoten een aantal uur in koud water – of als je vergeten bent ze in de week te zetten kan het ook kort in 200 ml kokend water.  Maak er met de staafmixer een egale massa van. Klaar!

De Hongaarse zuurkoolgoulash (Vega Szegediner Goulash) van vorige week ging ermee van gewoon lekker naar erg lekker! Zie https://boeddhistischdagblad.nl/auteurs/215270-beter-hongaarse-zuurkoolgoulash/ voor het eerdere recept. Ik geef hier voor de volledigheid het verbeterde recept, nu met plantaardige kipstukjes in plaats van champignons.

Ingrediënten (4 personen)

  • twee scheutjes olijfolie
  • 2 theelepels karwijzaad, gemalen of gekneusd – let op: karwijzaad is niet hetzelfde als komijnzaad
  • 2 flinke uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 (punt)paprika’s, in stukjes of reepjes
  • 1 flinke eetlepel milde of scherpe paprikapoeder of gerookte paprikapoeder, of neem ½ van elk
  • 1 blik tomaatblokjes (ca. 400 g)
  • 500 g zuurkool, laat als je niet zo van zuur houdt uitlekken (doe ik zelf niet), hak eventueel de lange slierten wat fijner.
  • 400 gram plantaardige kipstukjes
  • 300 ml cashewroom, gemaakt van 100 gram cashewnoten en 200 ml water

 

Week de cashewnoten in water. Verhit een scheut olijfolie in een flinke braadpan of hapjespan met een dikke bodem. Doe de karwijzaadjes met de uisnippers in de olie en roerbak ca. 4 minuten. Voeg de knoflook en paprikareepjes toe en bak deze ca. 2 minuten mee. Roer nu het paprikapoeder en de tomaatblokjes, wat water (spoel het blikje om) en de zuurkool erdoor. Breng aan de kook en laat met het deksel op de pan op laag vuur minstens 20 minuten, maar liever een half uur of langer, sudderen. Als de zuurkool gaar is, roerbak dan de plantaardige kipstukjes in een aparte pan in wat olijfolie. Zijn de cashewnoten nog niet zo lang geweekt? Giet af en overgiet met 200 ml kokend water. Laat even afkoelen en draai dan met een staafmixer tot cashewroom.

Roer de plantaardige room en de plantaardige kipstukjes door het zuurkoolmengsel en warm indien nodig nog even door, maar laat niet meer koken. Serveer met gekookte aardappelen of zilvervliesrijst.

We hebben ook andere gerechten een upgrade gegeven met deze zelfgemaakte cashewroom. Op de foto de romige pompoenrisotto, dit keer gebruikten we donkerrode wortelen die de risotto een aparte kleur gaven (zie https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/206792-beter-troosteten-en-romige-pompoenrisotto/).

 

Categorie: B'eter, Voedsel Tags: Hongaarse zuurkoolgoulash, kalf, Keuringsdienst van Waarde, koe, melk, pompoenrisotto

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel
  2. Gooood-evening! boeddhisten in de Lage Landen – 10 februari 2016
  3. Koeslaaf twee
  4. Refreshing Earth of the Heart – Wat at de Boeddha?

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 14 mei 2025
    Alleen maar zitten
  • 14 mei 2025
    Online lezingenserie: Meewerken aan 2000 jaar toekomst van de Theosofia (3)
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Voorouders Tibetanen deden het met Denisovans
    • Eisers Klimaatzaak confronteren Schoof bij slavenhutjes tijdens bezoek Bonaire
    • Burgerinitiatief – ‘minister  van vreemdelingenhaat Faber uit ambt zetten’
    • Bespiegelingen in Canada
    • Menno – autobiografie van een yogi

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.