• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter – bloemkool

B’eter – bloemkool

3 augustus 2024 door Jessica Hummel

Stilstaan bij wat je eet is niet alleen verrijkend, het wijst je ook de weg naar wat je er wel en niet van kunt verwachten. Zo kun je de eigen perceptie soms behoorlijk bijstellen. Kijk bijvoorbeeld eens echt goed naar bloemkool. Bloemkool is een kool, maar ook een bloem. Op kleine steeltjes zitten witte knopjes gerangschikt, alsof het fractals zijn zo mooi. De witte kleur zet je op het spoor van de calcium die een bloemkool kan leveren.
Bladkolen zijn totaal verpakt en beschermd door stevige buitenste bladeren. Bloemkool heeft dat niet, die geeft zichzelf direct bloot. Maar toch is bloemkool niet weerloos. Hoe kapotter je bloemkool maakt, hoe meer zwavel er ontwikkeld wordt. Chemische oorlogsvoering. Zwavel ruikt niet prettig en ligt zwaar op de maag. Behandel je de bloemkool met aandacht en vriendelijkheid, dan geeft ze een fijnere smaak, prettige structuur en ze blijft licht verteerbaar. Niet kapot koken maar koesteren in een aangenaam badje dus.
Broccoli en romanesco zijn verwant aan de bloemkool, en ook voor hen geldt dat niet te lang koken de beste eigenschappen in ze wakker maakt.

Het volgende gerecht doet het prima bij rijst. Je kunt desgewenst ook aardappelen er aan toevoegen, dan hoeft er niet per se rijst bij. Hele korianderzaadjes geven een bijzondere touch, het is verrassend hoe anders ze heel smaken dan in gemalen toestand. Ze kunnen als het nodig is vervangen worden door gehakte korianderblaadjes, maar de zaadjes zijn echt lekkerder. In het kerriepoeder zit al gemalen koriander, dus gemalen korianderzaad is geen goede vervanging voor de hele zaadjes of de blaadjes.

Bloemkoolcurry

bloemkoolcurry

 

 

 

 

1 bloemkool, in roosjes met steeltjes, en de stronk in stukjes
3 deciliter groentebouillon (vers of van tablet)
4 eieren, hardgekookt en gepeld
2 uien
2 eetlepels olie
1/2 eetlepel korianderzaadjes
1 teen knoflook
1 flinke eetlepel kerriepoeder
[eventueel:
700 gr halfgare aardappelpartjes
1 eetlepel gehakt korianderblad]

Zorg dat je de hardgekookte eieren en eventueel de halfgare aardappelen al klaar hebt liggen. Zorg er ook voor dat de bouillon en de bloemkool al gebruiksklaar zijn.
Halveer de eieren. Snij de uien in grote stukken (in kwarten en nog een keer door).
Verwarm de olie in een pan en pof hierin al omscheppend de korianderzaadjes. Het duurt een tijdje tot je wat gesis hoort en de geur van de zaadjes vrijkomt.
[Als je korianderblad gebruikt: dat wordt pas aan het eind toegevoegd.]
rode uien in stukjesVoeg de ui toe en bak die 3 a 4 minuten mee. Snij de knoflook in plakjes.
Doe de knoflook en bloemkool erbij in de pan, en bak ook die 3 a 4 minuten mee.
Voeg het kerriepoeder toe en bak dat nog 1 minuut mee.
Schenk de bouillon er bij, en breng die aan de kook. Als je aardappels wilt toevoegen is dit het moment om dat te doen.
Kook alles op een zacht vuurtje nog eventjes door totdat de bloemkool gaar is. Meer dan 10 minuten zal het niet duren.
[Korianderblad gebruikers, strooi nu het korianderblad in de curry.]
Leg de eieren in de curry en warm nog drie minuten door.

Toe een simpel maar lekker toetje. Met kaneel, ook een van de specerijen waaruit kerriepoeder samengesteld is.

Appel uit de oven

appeltoetje

 

 

 

 

1 appel
4 el bruine suiker
kaneel
beetje roomboter

Appel wassen, klokhuis er uit halen. Niet schillen, want de appel wordt zacht en zou zonder schil teveel uit elkaar vallen. Appel in dikke plakken snijden. Ovenschaal licht invetten. Appelplakken er in leggen. Op iedere plak een beetje kaneel en een afgestreken eetlepel bruine suiker strooien. Wat kleine stukjes boter er overheen doen. 30 a 40 minuten in de oven op 175 graden.
Lekker op een laagje koude vanillevla.
Alle recepten zijn berekend op ongeveer 4 personen. Neem goed de tijd om ze te maken. Het eten op de foto’s is ook werkelijk opgegeten.
B'eter - keuken voor de Boeddhistische eter

Categorie: B'eter, Geluk, Gezondheid, Voedsel Tags: B'eter, bloemkool, bloemkool curry, Jessica Hummel, recepten

Lees ook:

  1. B’eter – bloemkool
  2. B’eter – Bietjes
  3. Refreshing Earth of the Heart – appelmeditatie
  4. B’eter – voor de boeddhistische eter

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jessica Hummel

redactie 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Vrijdag Zindag – Wat Schoof had willen zeggen
    • Je kunt niet gezond zijn op een zieke planeet
    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.