Een nieuw jaar 2560 in Wat Mahatat.
Boeddhistisch leven
Jana – Kerstmenu met een Marokkaans tintje
Is het u ook opgevallen dat de supermarkten dezer dagen adverteren en stunten met vlees, vlees, en nog meer vlees? Daar hoeven wij natuurlijk niet aan mee te doen. Ik zet eters de laatste tijd varianten van het volgende menu voor: een driegangendiner met Marokkaanse accenten.
Docenten bezoeken verdreven nonnen Larung Gar
Senior monniken van de Larung Gar boeddhistische academie bezochten deze week honderden nonnen die door Chinese autoriteiten van het terrein zijn verwijderd en nu ondergebracht in metalen hutten in Kardze.
Rotterdam – Boeddha Festival 2017
Op een boeddhafestival komen de groepen tevoorschijn, worden ze zichtbaar en hoorbaar en bieden ervaringen aan.
Jana – Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole
Ik heb al vele guacamolerecepten geprobeerd, maar geef toch de voorkeur aan een eenvoudig recept zonder pepers en specerijen waarbij de smaak van de avocado’s beter tot zijn recht komt.
Mijn Boeddha en ik -persoonlijke beelden
Boeddhabeelden geven mij een soort van harmonie en rust. Zij zijn altijd in mijn huis gebleven, terwijl andere objecten wel eens vervangen worden.
Ber Raeymaekers –zijn-
Ik voel dat er op dit moment een grote noodzaak is aan het begeleiden van kinderen. Zij gaan in de toekomst de wereld waarin we leven bepalen.
In de voetsporen van de Boeddha
Japanse monniken zitten roerloos in zazen. Tibetaanse monniken doen hun buigingen. Birmaanse monniken chanten in het Pali.
Refreshing Earth of the Heart – de V van… Vanuatu (bananentaart)
Met drie gezinnen hebben we een eetclub, daar heb ik al eerder over geschreven; in tegenstelling tot het gelijknamige boek (en film) draait het bij ons om lekker eten en gezelligheid.
Jana – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes
De dressing is zo lekker dat ik adviseer om er wat meer van te maken. De hoeveelheden zijn geschikt voor drie grote of vier kleine eters. Restjes zijn heerlijk als lunch.
Jana – Vietnamese gekarameliseerde tofu met wortel en boontjes
Sinds Thay zelf niet meer in het openbaar aanwezig is zijn de aantallen deelnemers aan de retraites met 60-70% gekelderd: blijkbaar is men meer gehecht aan de man dan aan de leer.
B’eter – Soep van eekhoorntjesbrood met peterseliecroutons
Recept uit het boek Zwammen smullen van uitgever Rob Koch van Atelier De Ganzenweide. Illustratie Evelien Kroese.
B’eter – Kasha met geitenkaas, eekhoorntjesbrood en walnoten
Doe de kasha in een grote schaal en serveer warm met roggebrood en een salade.
Over yoga, yogi’s en rishi’s
Wanneer ben je een yogi? Wanneer je yoga beoefent? Maar wat beoefen je dan? Het begrip yoga is de afgelopen decennia geleidelijk verworden tot containerbegrip. Dit leidt gemakkelijk tot spraakverwarring en onzinnige interpretaties. Wie denkt er tegenwoordig bij het horen van het woord ‘ yoga’ nog aan ‘helen en heiligen’; aan het beëindigen van lijden en aan het zoeken naar antwoorden op grote levensvragen?
Oud-vicepremier Laos nu boeddhistisch monnik
Als vicepremier was Somsavat actief in het bijwonen van religieuze riten in tempels en het financieel steunen van een monnik.
Dharma-overdracht, goeroes en spirituele vriend(inn)en
Tijdens het leven van Boeddha groeide het aantal volgelingen gestaag. De Eerwaarde zag daarom al snel de kracht van het delegeren in: zowel voor het aannemen van nieuwe monniken (en later nonnen) als voor het getuige zijn van de bekering (‘toevluchtname’) van een lekenvolgeling mocht elke monnik/non deze handelingen uitvoeren.
Jana – Mueslicake met abrikozen en hazelnoten
Ik heb op deze plek al eerder betoogd dat je voor gebak e.d. geen dierlijke producten nodig hebt. Eieren zijn gemakkelijk te vervangen door een mengsel van gebroken lijnzaad en water, geprakte banaan, gepureerde tofu, kikkererwtennat of appelmoes.
B’eter – Shojin Ryori
Voedingsbereiding voor spirituele ontwikkeling.
B’eter van Jana -Salade in een weckpot
Maar de keren dat ik een kantine bezoek valt me altijd op hoeveel plastic er aan te pas komt. Soep wordt geserveerd in een wegwerpbeker met een plastic lepel, sommige broodjes en alle rauwkost en salades zitten ook in plastic verpakt.
B’eter – Beestloze BBQ Burgers
Ik ben al enkele jaren onderweg om bewuster en liefdevoller te zijn in alles wat ik doe. In mijn relaties, in mijn werk, in mijn omgang met mezelf. Ook koken en eten hoort daar voor mij bij.
B’eter – soep en groenten uit het biologische Hoev-winkeltje
Een van de principes van ecologisch tuinieren is zorgen voor een goede irrigatie. Een windmolen op het terrein pompt het water op en via een vernuftig systeem wordt dit water verspreid zodat de grond op een juiste manier bevloeit wordt.
B’eter – Paddenstoelensalade
Met zomerse temperaturen dit weekeinde voor de deur is een voedzame en makkelijk te bereiden salade een makkie.
BAM – juni boeddhistische actiemaand
Met de BAM geven sangha’s uitdrukking aan hun zorg voor onze planeet, mensen en andere wezens die hier leven.
Zeshin – Shojin Ryori
Shojin Ryori is de naam van de Japanse zen-kloosterkeuken die we in een wat vreemde vorm ook in het Westen kennen onder de naam ’macrobiotiek’.