• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Refreshing earth of the heart – Hele bloemkool uit de oven

Refreshing earth of the heart – Hele bloemkool uit de oven

7 januari 2023 door Refreshing Earth of the Heart

Eind december kwam één van mijn inspiratiebronnen, de website One Green Planet, met een overzicht van de 30 populairste recepten van 2016 dat ik u niet wil onthouden. Opvallend veel recepten bevatten geroosterde bloemkool uit de oven, niet alleen roosjes maar ook de gehele bloemkool. Gaat dat goed? Dit leek me wel interessant om ook eens te proberen. Ik hou van de smaak van bloemkool, en bloemkolen zijn veelzijdige, ouderwetse Europese wintergroenten. In de herfstvakantie zagen we in Bretagne grote velden met bloemkolen. Ze komen met vrachtwagens naar Nederland, in februari krijgen ze van de Milieu Centraal groente en fruit kalender daarom een B op de schaal van A-E, in december en januari zelfs een A (Nederlandse bloemkool, volgens de kalender blijkbaar niet meer verkrijgbaar in februari).

Een geroosterde hele bloemkool doet het goed op tafel: het ziet er mooi uit. Je kunt ‘m zelfs af en toe bedruipen tijdens het bakken voor het echte groot-ding-in-de-oven gevoel (recept 2). En je kunt het met van alles en nog wat combineren.

Met kruiden kun je alle kanten op. Ik heb het gevoel dat voor recept 2 iemand zijn of haar hele kruidenrek heeft aangesproken (of om laten vallen). Toevallig had ik alle kruiden ook in huis, maar het is heel goed mogelijk om er een eigen draai aan te geven door een deel van de kruiden te vervangen of gewoon weg te laten. De recepten lenen zich goed voor variëren.

Recept 1: Bloemkoolstoofpot uit de oven

Ingrediënten:

  • 1 hele bloemkool
  • 1 pond (kleine rode) aardappelen
  • 1 hele venkelknol en/of grote ui
  • 1 pond winterpeen, in stukken
  • 2-3 takken rozemarijn
  • Een klein bosje peterselie
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels mediterrane kruiden zoals tijm en oregano
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1/4 kop tahin
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel gerookte paprika

Verwarm de oven voor op 200 °C. Maak de bloemkool schoon, haal de blaadjes van de bloemkool, en plaats deze in het midden van een grote braadpan of ovenschaal.

Snij de aardappelen in tweeën en de venkelknol en/of ui in plakjes. Schep de aardappelen, venkel, ui en wortelen om met 3 eetlepels olijfolie, 1/2 theelepel zout, kruiden en specerijen (behalve de paprika), en de helft van de knoflook. Verdeel de groenten rond de bloemkool.

Meng 1 eetlepel olijfolie, citroensap, de rest van de knoflook, de tahin en gerookte paprika. Bestrijk de bloemkool met het mengsel (inmasseren met de vingers mag).

Dek de schaal af met een deksel of met aluminiumfolie en stoof gedurende ongeveer een half uur in het midden van de voorverwarmde oven. Haal deksel/folie eraf en bak nog 15-20 minuten. Check of de groenten goed gaar zijn (prik met een vork) en een bruin korstje hebben. Laat zo nodig nog even in de oven staan.

Snij in partjes. Lekker met een frisse salade en een stuk goed brood. In het originele recept wordt er een saus met linzen, cashewnoten en paddenstoelen bij gemaakt maar dat vond ik niet echt nodig.

Recept 2. Geroosterde bloemkool uit de oven Ingrediënten marinade: de maten zijn Amerikaans (een Amerikaanse theelepel is doorgaans groter dan een Nederlandse)

  • 250 ml biologische yoghurt of ongezoete sojayoghurt
  • de geraspte schil en het sap van een limoen (of citroen),
  • 2 flinke theelepels worcestersaus (pas op, de originele worcestersaus is niet geschikt voor vegetariërs),
  • 1 flinke theelepel appelazijn (of rijstazijn)
  • 1 flinke theelepel sojasaus,
  • 1 theelepels bruine basterdsuiker,
  • 1 theelepel gemalen piment,
  • 1 theelepel gedroogde tijm,
  • 1 theelepel chilipoeder,
  • ½ theelepel uienpoeder,
  • ½ theelepel knoflookpoeder, of 1 teentje vers geperste knoflook
  • ½ theelepel zeezout,
  • ½ theelepel gemalen gember, of stukje geraspte verse gember
  • ¼ theelepel cayennepeper,
  • ¼ theelepel gemalen kaneel,
  • < ¼ theelepel gemalen nootmuskaat
  • < ¼ theelepel gemalen kruidnagel.

Meng alle ingrediënten door elkaar. Proef de marinade en voeg eventueel nog kruiden toe. Ik heb er ook nog 5 spice powder bij gedaan maar dat was een vergissing (in het recept stond all spice, dit is natuurlijk piment). Maar lekker was het wel: met 5 spice powder én piment.

Maak de bloemkool schoon, haal de blaadjes van de bloemkool, en plaats deze in het midden van een ovenschaal, op een velletje bakpapier. Zelf heb ik de bloemkool op een bedje van tijm en rozemarijn gelegd, omdat ik daar heel veel van had. Verwarm de oven voor op 220 °C.

Giet de marinade over de bloemkool, en zorg ervoor dat alle roosjes goed bedekt zijn. Laat eventueel een half uur of langer marineren, met een lepel kan naar beneden gelopen marinade weer bovenop gegoten worden (het deed me denken aan het bedruipen van een kip of gans). Bak op 220 °C in de oven gedurende 45 minuten of totdat de bloemkool door en door gaar is (prik met een vork om te checken). Af en toe bedruipen met marinade zorgt ervoor dat de smaak nog beter intrekt. Snijd de bloemkool aan tafel in partjes en serveer. Wij aten er luchtige aardappelpuree en snijboontjes (klasse B: uit Marokko aangevoerd per boot) bij. Een wens van de dochter.

Eindoordeel: marinade 2 vonden we lekkerder dan marinade 1, maar bij recept 1 was de bloemkool zachter geworden, bij recept 2 duurde het langer voor deze door en door gaar was. Natuurlijk kan ook bij recept 2 de bloemkool eerst een half uur gestoofd worden. Zelf ga ik het ook een keer proberen met bloemkoolroosjes: dan kan de marinade nóg beter doordringen in de bloemkool. Zie ook mindful eten en kliekjes   Dan is natuurlijk wel de wow-factor weg.

De foto’s zijn niet geweldig, excuses daarvoor. De afgelopen weken waren nogal hectisch, en ik had wel iets anders aan mijn hoofd dan mooie foto’s maken.

Tot slot wil ik hier nog wijzen op een lezenswaardig artikel uit de Correspondent, opgedoken in mijn Facebookbubbel, over vegetarisch eten.  Aan de hand van drie stellingen (of eigenlijk: drie waarheden als een koe) wordt uitgelegd waarom vegetarisch eten in feite de enige logische optie is. Menig meisje van 12 voelt dat intuïtief aan. Die van ons is helaas nog niet zover.

.

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: bloemkool, Refreshing Earth of the Heart, vega eten

Lees ook:

  1. B’eter – Gazpacho
  2. Refreshing Earth of the Heart – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes
  3. YOLO? Mindful eten, moestuintjes, kliekjes en buffalo bloemkoolwings
  4. Refreshing earth of the heart – De keuken van het Romeinse Rijk

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Vrijdag Zindag – Wat Schoof had willen zeggen
    • Je kunt niet gezond zijn op een zieke planeet
    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.