In augustus 2014 was ik bij de Nederlandse retraite met Thich Nhat Hanh in het European Institute of Applied Buddhism in Waldbröl. De dharmalezingen van Thich Nhat Hanh, die toen nog niet getroffen was door hersenbloedingen en in dat jaar 88 werd maar nog krachtig en energiek spreekt als altijd, staan inmiddels op Youtube. Elk filmpje begint met een praatje voor de kinderen. Ook die waren erg de moeite waard! Boeddhisme in Jip en Janneke taal, met Nederlandse vertaling. Uit zijn mond klinkt het allemaal zo simpel. Adem in, adem uit, omarm je gevoelens, en heb compassie met jezelf en de ander. Waarom doen we eigenlijk allemaal zo moeilijk?
Er waren veel ontroerende en indrukwekkende momenten maar dit is een kookrubriek dus hier wil ik vooral delen dat het eten zo heerlijk was, terwijl onder tamelijk primitieve omstandigheden werd gekookt voor ruim 700 mensen. Alles veganistisch, en dan toch elke middag en avond een verscheidenheid aan geurige en kleurige, smakelijke gerechten. Op deze manier kunnen in het EIAB, Plum Village en andere centra, duizenden mensen per jaar kennis maken met veganistisch eten en kunnen ze ontdekken hoe lekker het kan zijn. Hulde aan de (overwegend Vietnamese) monniken en nonnen van het EIAB en Plum Village!
Toen we in Waldbröl aankwamen regende het en was het koud. In de stromende regen zetten ik en vele anderen onze tentjes op in de boomgaard. Het was dan ook heerlijk dat we ’s avonds getrakteerd werden op een verwarmende soep met veel citroengras, en verder gember, kokos, shiitake en limoenblad. Ik heb geprobeerd deze soep thuis na te maken, op basis van onder andere een recept van Margaretha Den Dekker (zie
http://www.finestfood4bodyandsoul.com/verwarmende-soep-van-kokosmelk-met-het-verfrissend-accent-van-limoenblad.html). Ik heb wat meer citroengras, limoenbladeren en shiitakes gebruikt en aardappel toegevoegd, om de smaak van de retraite-soep na te bootsen. De groenten waren grof gesneden, maar dat kan te maken hebben met het feit dat er gekookt werd voor 700 mensen (!), in een klein keukentje en onder een partytent.
Ingrediënten voor 4 personen (als maaltijdsoep): – verse gember, ongeveer een stuk van 5 cm lang – verse laos, ongeveer een stuk van 3 cm lang – twee grote stengels citroengras – 1 chilipeper, haal als je niet van pittig houdt de zaden er uit – twee bouillonblokjes – 10 gedroogde shiitakes, geweekt in water – 3 grote wortels
– 3 aardappelen
– 1 prei of andere groente naar keuze – 10 gedroogde limoenbladeren, of 5 verse – ongeveer 200 ml kokosmelk
verse koriander, peterselie en/of lente-ui om te garneren Bereidingswijze: 1. Breng een liter water aan de kook in een soeppan. 2. Was en snij de gember, laos, chilipeper en citroengras in stukjes, plet eventueel met een groot mes het citroengras voor extra smaak. 3. Doe de stukken gember, laos, chilipeper en citroengras in de soeppan en los de bouillonblokjes er in op. 4. Breng het water opnieuw aan de kook, zet het vuur laag en trek in minimaal 20 minuten een bouillon van de specerijen. 5. Zeef de bouillon, de kruiden gebruik je niet meer. Zelf heb ik er nog een keer bouillon van getrokken en daar de volgende dag een lekker sausje van gemaakt.
6. Schil de wortels en aardappels en snij prei, aardappel en wortel in stukken. Snij eventueel de geweekte shiitake in stukken (in Waldbröl zaten er hele paddenstoelen in de soep) en verwijder eventueel harde stukjes steel. 7. Voeg de aardappel, groente, shiitake en limoenbladeren toe aan de bouillon en breng alles opnieuw aan de kook. Het weekwater van de shiitake kan er eventueel ook bij, snuffel even of het weekwater aangenaam ruikt. Houd rekening met de kooktijd van de groenten, en voeg eventueel in etappes toe, dus de prei ongeveer 5 minuten na de aardappelen en wortel. 8. Laat alles in ca. 10 minuten op laag vuur gaar koken. 9. Roer de kokosmelk door de soep, laat de soep nog even doorkoken – controleer of de aardappelen gaar zijn maar pas op dat de groenten niet te gaar worden. 10. Zet het vuur uit en breng de soep eventueel nog verder op smaak met zout en peper, en fijngesneden koriander, peterselieblad en/of lente-ui.
Eet de soep als voorgerecht, of met een stevig stuk brood als hoofdgerecht. Van de rest van de kokosmelk en een paar goed rijpe bananen kun je bananenijs maken als toetje. Eet met aandacht. In het EIAB wordt de volgende tekst voor het eten voorgelezen (de vijf contemplaties):
Dit voedsel is een geschenk van de aarde, de hemel, talrijke levende wezens en hard werken.
Laten we in dankbaarheid en aandacht eten zodat dit voedsel werkelijk aan ons besteed is.
Laten we onze onzorgvuldige gewoontes transformeren en leren in alles de juiste maat te vinden.
Laten we met mededogen eten zodat we het lijden van levende wezens verminderen, onze planeet beschermen en het proces van klimaatverandering kunnen keren.
We nemen dit voedsel aan zodat we de verbondenheid in onze sangha kunnen versterken en ons ideaal van dienstbaarheid aan alle levende wezens kunnen voeden.
Tot slot nog een tip die ik op Internet tegenkwam: het zelf kweken van citroengras schijnt heel eenvoudig te zijn. Het ‘kontje’ van de sereh, dat je er meestal af snijdt, laat je een nachtje weken in water. De volgende dag plant je dit een paar centimeter diep in een ruime pot aarde en in een paar dagen heb je het begin van een plantje. Citroengras groeit vrij snel en kan behoorlijk hoog worden. Zo heb je altijd vers citroengras bij de hand voor thee, soep of stoofpotjes. Ik zal laten weten of het gelukt is!