Ook dit jaar wordt binnen het Tibetaans boeddhisme Losar (Tibetaans Nieuwjaar) gevierd. De gewoonte om de overgang van het oude naar het nieuwe jaar ritueel te vieren bestond al voor het boeddhisme zijn intrede deed in Tibet.

Losar zelf valt dit jaar op vrijdag 16 februari en wordt volgens de traditie voorafgegaan door vijf dagen van voorbereidende oefeningen en meditatie. Tijdens die vijf dagen krijgen ook de huizen een schoonmaakbeurt, worden schulden vereffend, ruzies bijgelegd en nieuwe kleren aangeschaft. Oude patronen en neigingen worden overboord gegooid, we maken een nieuwe start.

De eerste dag van het Losarfeest wordt overwegend met de familie gevierd. De tweede dag is gewijd aan religieuze zaken. Er worden grote thangka’s in de kloosters opgehangen, cham-dansen bewonderd en aan kloosterceremonies deelgenomen. De derde dag wordt in het openbaar gevierd, meestal in de open lucht, en wordt er chaang (gerstebier) gedronken.

Het jaar 2018, in de Tibetaanse kalender het jaar 2145, is het jaar van de hond.

Wat heb je geluk als de hond van je houdt: zijn vriendschap is onvoorwaardelijk. In zijn relaties is de hond eerlijk, loyaal en vrijgevig. Honden hebben een goede neus: ze kunnen meteen inschatten hoe iemand in elkaar zit. Eens je zijn vriendschap hebt gewonnen, kan die door niets of niemand worden verstoord. Zijn loyauteit staat als een huis.

De hond heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Hij staat erop dat de regels van het eerlijk spel worden gehandhaafd in elke situatie. Dat maakt hem ook streng en star. Wie tegen zijn principes ingaat zal nooit zijn vertrouwen winnen.

Soms neigt de hond naar achterdocht: dan ziet hij gevaren waar er geen zijn. Raak je aan zijn kroost, maak je dan snel uit de voeten. De hond is graag thuis: boven alles heeft hij zijn familie lief. Dat maakt hem wel eens bezitterig en over beschermend. Wanneer een hond een Tibetaans huis betreedt, wordt dat gezien als een zeer gunstig voorteken.

Honden zijn wel eens opvliegend maar recht door zee. Dat maakt hen tot uitstekende leiders die anderen kunnen aansteken. Grotere leiders kunnen op hem rekenen. De hond is een uitstekend organisator en planner. Door zijn logische benadering is hij in staat de grootste chaos te beheersen.

Honden zijn echte team-players. Ze staan altijd klaar om anderen van dienst te zijn en kwijten zich nauwgezet van elke taak. Dat maakt hen zeer gewaardeerd in de werkkring. Ondanks zijn toewijding, of dankzij misschien, voelt de hond af en toe de nood om zich terug te trekken en te reflecteren.

De hond wordt gelinkt aan het element aarde: nuchter, afwachtend, praktisch, doortastend, ordelijk, betrouwbaar, trouw, concreet, realistisch, rustig, gestructureerd en geordend.

De formele Losardag wordt meestal in intieme familiekring gevierd of binnen de kloostermuren. De publieke viering vindt dan plaats in de buitenlucht en gaat gepaard met een vuurceremonie en wensgebeden.

Categorieën: Tibetaans boeddhisme
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk