De redactie van het Boeddhistisch Dagblad is geïnteresseerd in de ervaringen van mensen die het boeddhistisch pad volgen. De leer bestuderen en praktiseren. Al of niet op een kussen of in een sangha of in je eentje. Ben je zo’n iemand en wil je je ervaringen delen- hoe je het boeddhisme hebt ontdekt, wat het je opbracht en niet, je teleurstellingen en hoop, je verwachting, welke richting je volgt en waarom, of als je het boeddhisme weer hebt verlaten- stuur ons jouw ervaringen in een niet zo’n heel lange tekst toe om in de serie Boeddhistische doeners en denkers gepubliceerd te worden. Vandaag een aflevering over een beginnende stroombetreder.

Waarom ik het pad van Boeddha wens te volgen? Het is al heel lang dat ik nadenk over onze rol als mens hier op aarde. Waarom lijdt de ene mens meer dan de andere? Wat gebeurt er met onze ziel nadat we overlijden? Mijn moeder is op jonge leeftijd overleden en ik geloof dat zij mij al die jaren na haar overlijden heeft bijgestaan. Ik geloof ook dat we terug op aarde komen om een opdracht te vervullen.

In januari was ik met mijn jongste dochter op vakantie in Thailand en bezochten we hele mooie tempels waaronder uiteraard het prachtige ‘Wat Arun’ en het Grote Paleis in Bangkok. Ik voelde mij op deze plaatsen thuis, heb ook wierook gebrand en een bloem geëerd voor Boeddha.

In Krabi hebben we de ‘Tiger Cave’ beklommen. Een hele opgave die 1269 trappen maar het is gelukt en de inspanning was de moeite waard! Een prachtig uitzicht en een groots boeddhabeeld boven op de top.

De hele reis was heel inspirerend en deed me nog meer nadenken over ‘het leven’.

Het boeddhisme zegt dat het leven lijden is, ik mag gerust zeggen dat ik mijn deel van lijden al goed heb doorstaan. Het heeft mij telkens inzichten gegeven en moed om andere mensen te helpen die een soort van hetzelfde lijden meemaakten.

Omdat er gezegd wordt dat een boeddhabeeldje iets is wat je niet zelf koopt, besloten mijn dochter en ik elkaar eentje te schenken. Zo heb ik ook mini boeddhabeeldjes mee naar België genomen om uit te delen aan mensen die mij nauw aan het hart liggen en mededogen verdienen.

Terug thuis begon ik ook verder na te denken over de levensbeschouwing van Boeddha en besloot ik om het boeddhistisch pad te volgen.

Uiteraard ben ik momenteel volop bezig met mij in te lezen over dat boeddhistisch pad. In grote lijnen weet ik er wel wat van maar om echt te kunnen zeggen dat ik een beoefenaar van het boeddhisme ben, is het nodig om nog heel wat ervaring op te doen. Ik ben ook lid geworden van een boeddhistische vereniging. Mijn bedoeling is om daar regelmatig naar toe te gaan voor stiltedagen, retraites, cursussen,…

Mijn boekenkast heb ik intussen uitgebreid met allerlei boeken over het Boeddhisme zodat ik leer over de 3 juwelen, de 4 edele waarheden, het pad van de Boeddha en nog veel meer.

In augustus ga ik met mijn vriend naar Vietnam en ik kijk er al naar uit om ook daar tempels te kunnen bezoeken, wierook te kunnen branden en bloemen te schenken.

Was getekend Vera Verbist. Wilt u ook uw ervaringen met het boeddhisme delen, mail ze dan naar redactieboeddhistischdagblad@upcmail.nl

 

 

Categorieën: Boeddhistische denkers en doeners, Boeddhisme, Geluk, Dharma en filosofie
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk