De autoriteiten in de Chinese provincie Sichuan houden drie Tibetaanse monniken in detentie na hun soloprotesten tegen de Chinese bezetting van hun land. De drie -Dorje Rabten, Tendzin Gelek, en één man die nog steeds niet geïdentificeerd is, zijn monniken in het Kirti-klooster in Ngaba, zo meldt Radio Free Asia (RFA) op basis van bronnen.

De drie hielden hun protesten in Ngaba op afzonderlijke dagen in september. Op 5 september organiseerde Dorje Rabten (23) een soloprotest in de provincie Ngaba. Hij werd onmiddellijk gearresteerd door de politie en zit nu in hechtenis. De volgende dag, 6 september, schreeuwde Tendzin Gelek (18) in het openbaar om slogans voor vrijheid voor Tibet. Een derde protest werd begin september uitgevoerd door een andere Kirti-monnik, over zijn naam en leeftijd is nog niets bekend.

Het Kirti-klooster en de stad Ngaba zijn de afgelopen jaren het toneel geweest van herhaalde zelfverbrandingen en andere protesten van monniken, voormalige monniken en andere Tibetanen die tegen het Chinese bewind waren. De autoriteiten vielen in 2011 het klooster binnen en namen honderden monniken mee en stuurden hen naar een programma voor “politieke heropvoeding”, terwijl lokale Tibetanen die de monniken wilden beschermen werden geslagen en vastgehouden, zoals bronnen in eerdere rapporten zeiden.

Bron RFA.

Categorieën: Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk