Het netwerk van Maleisische boeddhisten (MNEB) en de boeddhistische jongerenorganisatie YBAM in dat land, veroordelen het geweld van veiligheidstroepen en Rakhine boeddhisten tegen de Rohingya moslimminderheid in de provincie Arakan in het westen van Birma. Zij roepen op tot het onmiddellijk staken van elke vorm van geweld en bloedvergieten en het aangaan van overleg om op een vreedzame manier het samenleven van beide groepen te bevorderen.

De boeddhisten in Maleisië zeggen dat ze met veel verdriet en grote bezorgdheid kennis hebben genomen van het rapport van Amnesty International, over de aanhoudende onderdrukking en massamoord op de stateloze  Rohingya moslims door de Rakhine boeddhisten en militairen die door de regering van Birma naar het gebied zijn gestuurd.

Beide organisaties zijn ontsteld door de schending van mensenrechten, de fysieke mishandeling, verkrachting, vernietiging van eigendom en het verlies van mensenlevens binnen deze moslimgemeenschap. De regering van Birma moet volgens deze organisaties alles in het werk stellen om aan de gewelddadigheden een halt toe te roepen. En internationale hulpverleningsorganisaties toegang te verschaffen tot het gebied. De Maleisische boeddhisten bidden om vrede in Arakan.

Door de gewelddadigheden zijn tenminste 78 mensen gedood, honderden huizen in brand gestoken en meer dan honderdduizend mensen zijn op de vlucht geslagen. De regering van Birma heeft toegezegd de oorzaak van het geweld te onderzoeken.

Bronnen: Buitenlandse persbureaus.

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek, Boeddhisme, Milieu
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk