Vijf jonge Tibetaanse ex-monniken die door Chinese ambtenaren werden gedwongen om hun klooster te verlaten en naar een plaatselijk overheidsinternaat te gaan, hebben begin september geprobeerd om zichzelf van het leven te beroven. Ze zeiden dat ze het ‘ondraaglijk’ vonden om in de ‘gevangenisachtige omstandigheden’ van de school te verblijven, aldus mensen die op de hoogte waren van de situatie. De jongens wilden terug naar het klooster.
In hun poging om een eind aan hun leven te maken werden ze tegengehouden door zes Tibetanen in het district Zungchu in de provincie Sichuan, volgens twee plaatselijke bewoners en een videoclip van het incident die door een van de plaatselijke bewoners is opgenomen en door Radio Free Asia is verkregen.
‘We vinden het ondraaglijk om in de school te verblijven, die net een gevangenis is,’ roept een jongen in de video. ‘Ze geven ons geen goed eten en slaan ons,’ zegt een andere.
In de clip is te horen hoe de niet-geïdentificeerde persoon die de video filmde, zegt dat de monniken – die schooluniformen droegen en 13 en 14 jaar oud waren – hadden geprobeerd om in een rivier te springen in Zungchu county in de Tibetaanse en Qiang autonome prefectuur Ngaba in de provincie. De jongens zelf hebben het in de video niet over zelfmoord, maar de persoon die de video filmde vertelt wat ze hem vertelden. ‘Deze jonge monniken probeerden daar in de rivier te springen en zichzelf van het leven te beroven,’ zei de persoon die de jongens filmde in de video, hoewel zijn gezicht niet te zien is.
Klooster verlaten
De vijf jongens behoorden tot de ‘vele jonge monniken’ die in augustus gedwongen werden het 14e-eeuwse Muge klooster te verlaten nadat de Chinese autoriteiten een richtlijn hadden uitgevaardigd die vereist dat jongeren onder de 18 jaar hun kloosters moesten verlaten en naar een door de overheid beheerde kostschool moesten gaan, aldus een van de bronnen.
Het incident laat de menselijke gevolgen zien van de toenemende beperkingen die China oplegt aan de boeddhistische en culturele tradities van de Tibetanen. Al generaties lang gaan Tibetaanse jongens van 5 of 6 jaar naar kloosters voor onderwijs en religieuze training, waar ze de Tibetaanse taal gebruiken. Maar sinds 2018 heeft China Tibetaanse jongens gedwongen om de kloosters te verlaten, vaak tegen hun wil, en naar door de overheid beheerde kostscholen te gaan waar het onderwijs in het Mandarijn wordt gegeven als onderdeel van Pekings ‘Sinisering’-beleid. Chinese autoriteiten hebben gezegd dat jonge monniken te onvolwassen zijn om voor zichzelf te denken en in plaats daarvan naar school zouden moeten gaan om te leren de maatschappij te dienen.