China houdt vast aan zijn herhaalde aanspraken op Tibet en gebruikt nu boeken als instrument om het beeld van zijn invasie in Tibet te vervormen en zijn onrechtmatige aanspraken op de regio te rechtvaardigen. Door meertalige versies van de geschiedenisboeken te publiceren en te verspreiden, tot boeken geschreven door de Chinese president Xi Jinping zelf, probeert de Chinese Communistische Partij China’s versie van de geschiedenis van Tibet in de jonge geesten te schilderen, aldus een rapport van Tibet Rights Collectives.
Volgens sommige berichten probeert China de door de Chinese Communistische Partij goedgekeurde ‘Encyclopedie van etnische eenheid en vooruitgang (deel Tibet)’ in te voeren op scholen en universiteiten in Tibet, waarin China’s versie van de geschiedenis van Tibet wordt gevolgd. Er zijn ook berichten dat de CCP meertalige versies van het boek ‘Uittreksels uit de besprekingen van Xi Jinping over het respecteren en beschermen van de mensenrechten’ publiceert en verspreidt in gebieden in Tibet.
De Chinees-Russische, Chinees-Franse, Chinees-Spaanse en Chinees-Japanse versies van de verhandelingen zijn samengesteld en vertaald door het Instituut voor partijgeschiedenis en -literatuur van het Centraal Comité van de Communistische Partij van China, meldt de Tibet Rights Collectives. In een op 11 september gepubliceerd artikel merkten Chinese media het boek ‘When Serfs Stood up in Tibet’ van de Amerikaanse schrijfster Anna Louis Strong uit 1965 aan als een van de beste boeken om de geschiedenis van de democratische hervorming van Tibet te begrijpen.
Volgens het artikel maakt Strong in 12 hoofdstukken een belangrijke observatie over Tibet, de besneeuwde hoogvlakte, als onderdeel van de buitenlandse pers in 1959, toen het Volksbevrijdingsleger (PLA) een opstand onderdrukte die de democratische hervorming teniet wilde doen. ‘Volgens Strongs persoonlijke observaties onderging Tibet een dramatische hervorming, die deze besneeuwde hoogvlakte verjongde’. Dit is in overeenstemming met de versie van de CCP van de geschiedenis van Tibet en haar verhaal dat China Tibet ‘bevrijdde’, wat een vertekende versie van de echte geschiedenis is.
Elke aanval of kritiek op China’s behandeling van de Tibetanen in Tibet wordt afgedaan als desinformatie en als onwil om China’s ontwikkelingsinitiatieven in Tibet te aanvaarden, meldt de Tibet Rights Collectives. Geleerden hebben ook betoogd dat Tibet altijd een onafhankelijk land is geweest met een eigen leger, vlag en paspoort en dat Tibet op geen enkel moment in de geschiedenis deel heeft uitgemaakt van China.
Wieger Schaap zegt
In hun boek ‘Tibet Brief 20/20’ laten Michael van Walt van Praag en Miek Boltjes zien dat Tibet een door China bezet en gekoloniseerd land is en dat Tibet historisch gezien nooit een onderdeel van China is geweest. De auteurs stellen dat de internationale gemeenschap faalt in haar wettelijke verplichting en verantwoordelijkheid om het Sino-Tibetan conflict te beëindigen en doen beleidsaanbevelingen om dit te corrigeren.