Militaire ziekenhuizen in Yangon en Mandalay, Birma (Myanmar) verwelkomen deze week aanhangers van de voortvluchtige ultranationalistische boeddhistische monnik U Wirathu als bloeddonoren. De monniken en leken beschouwen hun gift als een geschenk voor de haatzaaiende monnik, die woensdag zijn 51ste verjaardag vierde.

Bijna 400 aanhangers stonden bloed af aan de ziekenhuizen. Beelden toonden medici met bloeddonoren in ruimten met een grote affiche waarin de donatie werd aangekondigd en een afbeelding van de omstreden monnik. De massadonaties bij de militaire ziekenhuizen waren de laatste in een reeks van gebeurtenissen die werden gehouden door boeddhistische nationalisten, die eerder deelnamen aan promilitaire campagnes om hun solidariteit met de Birmese strijdkrachten te tonen toen het leger onder internationale druk stond vanwege zijn acties tegen de Rohingya moslims in Birma. En onlangs doneerde de militaire commandant generaal-majoor Thet Pone, bijna 20.000 dollar aan de leidende boeddhistische nationalistische groepering die vroeger bekend stond als Ma Ba Ba Tha.

Meer dan 700.000 Rohingya vluchtten de grens met Bangladesh over om uit handen te blijven van het leger en boeddhistische bendes. De monnik U Wirathu is op de vlucht sinds eind vorige maand, nadat de overheid een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigde voor zijn poging om de handelingen van de overheid in diskrediet te brengen. Als hij wordt vervolgd wacht hem een straf van zeven tot twintig jaar of een boete. De monnik staat al lang bekend om zijn anti-moslimretoriek en is van Facebook verbannen vanwege zijn haatzaaiende toespraken.

Bron BNN.

 

Categorieën: Gezondheid, Opmerkelijk, Zorg, Boeddhisme, Theravada
Tags: , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu