De autoriteiten in de provincie Sichuan, China, zijn met een nieuwe golf van verdrijvingen begonnen van boeddhistische nonnen en monniken van het centrum voor boeddhistische studie Yachen Gar. De maatregelen richten zich nu tegen studenten die van zogenoemde buitengebieden komen, zeggen Tibetaanse bronnen tegen Radio Free Asia. (RFA)
Opgericht in 1985, had Yachen Gar tot voor kort naar schatting 10.000 monniken, nonnen en lekenbeoefenaars die op het uitgebreide complex gehuisvest zijn. Maar de aanwas van bezoekers en nieuwe studenten was gering vanwege de afgelegen locatie. In augustus 2017 begonnen de Chinese autoriteiten met de sloop van 2.000 huizen van monniken en nonnen, terwijl ze tegelijkertijd opdracht gaven tot de uitwijzing van hetzelfde aantal bewoners van het centrum, aldus bronnen in eerdere rapporten van RFA.
Ongeveer een maand geleden begonnen de autoriteiten met het verwijderen van monniken en nonnen die uit andere gebieden naar Yachen Gar kwamen. Afgezien van een kleine reiskostenvergoeding zijn er geen regelingen getroffen voor hen om in hun geboortestreek te gaan wonen of hun studie voort te zetten, en dit veroorzaakt veel ontberingen, zegt een anonieme bron.
Vanaf 2018 arriveerden grote aantallen Chinese ambtenaren in Yachen Gar om informatie te verzamelen over de bewoners van het centrum, hun naam en leeftijd, hun plaats van herkomst en hun monastieke lidmaatschap. Er zijn op dit moment geen aantallen bekend van verwijderde studenten maar de verwijdering is nog steeds gaande. De monniken en nonnen die verdreven worden, zijn al jaren toegewijde beoefenaars in Yachen Gar, maar hun vrienden zijn machteloos om hen te helpen omdat ze niet opgewassen zijn tegen de bevelen van de Chinese regering, zegt een bron.
Beperkingen voor Yachen Gar en het bekendere Larung Gar-complex in de provincie Serthar in Sichuan maken deel uit van ‘een zich ontwikkelende politieke strategie’ die gericht is op het beheersen van de invloed en de groei van deze belangrijke centra voor Tibetaanse boeddhistische studie en praktijk, zei de in Washington gevestigde Tibetaanse belangengroep ICT in een rapport in maart 2017.
In 2017 en 2018 werden minstens 4.820 Tibetaanse en Han-Chinese monniken en nonnen uit Larung Gar verwijderd, waarbij volgens bronnen in de regio vanaf 2001 meer dan 7.000 woningen en andere structuren werden afgebroken.
Ruud van Bokhoven zegt
Het is en blijft schandalig en onmenselijk zoals China de mensenrechten lijft schenden tegen de onschuldige mensheid. Waarom geen vrijheid van meningsuiting, geloof en levensovertuiging, is een gelukkig volk geen zegen voor iedereen.