Het overwegend boeddhistisch Sri Lanka is op zondag, eerste paasdag, getroffen door een reeks explosies in hotels en rooms-katholieke kerken die honderden mensen heeft gedood en verwond. De eerste explosies werden gemeld bij St Anthonys Church in Colombo en St. Sebastianen in de stad Negombo net buiten de hoofdstad.

Kort na de melding van deze explosies bevestigde de politie dat er ook drie hotels in de hoofdstad waren getroffen, samen met een kerk in de stad Batticalao, in het oosten van het land. Foto’s die op sociale media circuleerden, lieten zien dat het dak van één kerk bijna was afgeblazen in de explosie. De vloer was bezaaid met een mengsel van dakpannen, versplinterd hout en bloed.

Slechts ongeveer zes procent van het voornamelijk boeddhistische Sri Lanka is katholiek, maar de religie wordt gezien als een verenigende kracht, omdat er mensen uit zowel de Tamil- als de meerderheid van de Singalese etnische groepen bij betrokken zijn.

Bron BNN.

Categorieën: Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek, Boeddhisme
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Aanslagen in boeddhistisch Sri Lanka – honderden doden en gewonden

  1. kees moerbeek schreef:

    Over de Singhalezen valt veel te zeggen, maar mede dankzij de steun van theosofen en westerse boeddhisten en vooral hun eigen inzet zijn zij in de 19de eeuw erin geslaagd om hun op sterven na dode cultuur en religieuze overtuiging te behouden en zelfs bij te dragen aan de modernisering van het boeddhisme wereldwijd.

    Door het ontstaan van het nationalisme in Sri Lanka kon het boeddhisme overleven en opnieuw bloeien, tegen de druk in van westerse en met name schatrijke Noord-Amerikaanse protestants-christelijke missiegenootschappen. Dat er sinds enige tijd om allerlei (geopolitieke) redenen ook militante islamitische groeperingen in deze regio actief zijn hoeft niemand te verbazen. Of zij werkelijk begaan zijn met de geloofsvrijheid in Sri Lamka is zeer de vraag. Het zal duidelijk zijn dat de moslimminderheden in deze regio hier niet om gevraagd hebben. Wie wel?

    Boeddhisten in Sri Lanka hebben redenen om zich bedreigd te voelen, na de recente bijna uitroeiing van het boeddhisme in de koloniale tijd en de burgeroorlog met de Tamiltijgers erna. Extremisten van allerlei origine proberen in hun eigen belang hier misbruik van te maken, niet in de laatste plaats boeddhistische en islamitische extremisten. Of simpelweg extremisten voor wie iedere aanleiding er een is om hun zieke gang te gaan.
    https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhisme/122198-boeddhistische-heropleving-in-ceylon/