Als laatste in de NTR-serie Kijken in de ziel spreekt interviewer Coen Verbraak in zes afleveringen met twaalf religieuze leiders, onder wie Nico Tydeman van het Zen Centrum Amsterdam en Jotika Hermsen, oprichter van Sangha Metta. Vanavond deel vier in deze serie.
Nico Tydeman en Jotika Hermsen zitten er tot nu toe als opgevoerde boeddhistische leiders in het programma een beetje voor spek en bonen bij. Af en toe verschijnen ze kort in beeld, maar hun mening en geluid gaat verloren, als we dat zo mogen zeggen, onder de meningen van de andere religieuze leiders. Dat komt ook door de onderwerpen. Vorige week maandag ging het over God. Bestaat hij, wie is hij en waar verblijft hij. En waarom beschermt hij de mensheid niet tegen zichzelf. Is hij een man? Boeddhisten kennen geen scheppende god.
Jotika Hermsen was ooit jarenlang een katholieke non in een klooster. Ik neem dat dat zij toen in god geloofde, god kon duiden als schepper en almachtige alwetende. Dat zij elke dag wel bad tot die god, alleen of met anderen. Mogelijk nooit twijfelde. Coen Verbraak vroeg haar of zij -als boeddhiste- nog steeds in die god geloofde- ik blijf het vreemd vinden om in iets of iemand te geloven zonder het werkelijke bestaan te kunnen duiden, te weten, en zij antwoordde dat dat niet het geval was. God is een door mensen bedacht concept, zei ze. Ik ging rechtop in mijn stoel zitten- als katholieke non vereerde ze die god, als boeddhist ziet ze hem als een concept. Wiens brood men eet, wiens god men niet meer spreekt? Helaas vroeg Verbraak niet verder en verdween Hermsen weer uit beeld, de kijker met veel vragen achterlatend. Want Hermsen was de enige in het gezelschap die er openlijk voor uitkwam die switch te hebben gemaakt. Alle anderen in het programma gingen god en zijn functioneren beschrijven in woord en beeld. Waarom veranderde Hermsen van beleving?
Het standpunt dat god een door mensen bedacht concept is wordt door anderen gedeeld. Zo noemde de rooms-katholieke pastoor Hein Thijssen god een implantaat in het brein, door anderen en de omgeving gevormd en bedacht. Thijssen kwam op een dag tot dat besef en voelde zich vrij en bevrijd. Of Hermsen ook dat gevoel heeft, weten we niet.
Per thema komen rabbijnen, imams, dominees en een hindoepriester afwisselend aan het woord over vragen die met godsdienst of religie te maken hebben. Hoe komt het dat mensen in naam van religie soms de gruwelijkste dingen doen?
De deelnemers werden ieder apart geïnterviewd. Het programma is een montage van de antwoorden op ongeveer dezelfde vragen.