Als laatste in de NTR-serie Kijken in de ziel spreekt interviewer Coen Verbraak in zes afleveringen met twaalf religieuze leiders, onder wie Nico Tydeman van het Zen Centrum Amsterdam en Jotika Hermsen, oprichter van Sangha Metta. Vanavond deel vijf in deze serie.

Vorige week maandag waren de religieuze leiders Nico Tydeman en Jotika Hermsen net zo onvindbaar in deze aflevering van Kijken in de ziel als in vorige afleveringen. Alleen Jotika verscheen op een gegeven moment in beeld om haar mening te geven over euthanasie. Het is dat ze zo bedachtzaam spreekt, zoekend naar de juiste woorden, anders zou de scene korter dan een bliksemflits hebben geduurd. Ik weet wel, het is geen wedstrijd in aanwezig zijn, maar toch. Door de ankeiler zijn er verwachtingen gewekt bij de kijker.

De opgevoerde items zijn er tot nu toe niet naar om je als boeddhistisch religieus leider te profileren, zo lijkt het. Een scheppende god, een hemel en hel, abortus en euthanasie en homoseksualiteit, wat moet je er mee als boeddhist. Heel veel, maar dat lijkt de redactie van de serie en presentator Coen Verbraak te zijn ontschoten. De camera zwenkt nu heen en weer tussen andere gesprekspartners die- dat moet gezegd, goed van de tongriem zijn gesneden en waarbij de twee boeddhisten tot nu toe qua tijd en inhoud erg magertjes afsteken. Ik vraag me onderhand af waarom de twee hebben toegestemd om aan de serie mee te werken. Kenden ze de onderwerpen waarover gesproken zou worden? Misschien dat het boeddhistisch geluid in de uitzending van vanavond meer en vooral beter voor het voetlicht komt. Er zijn nog twee afleveringen te gaan.

Per thema komen rabbijnen, imams, dominees en een hindoepriester afwisselend aan het woord over vragen die met godsdienst of religie te maken hebben. Hoe komt het dat mensen in naam van religie soms de gruwelijkste dingen doen? De deelnemers werden ieder apart geïnterviewd. Het programma is een montage van de antwoorden op ongeveer dezelfde vragen.

De serie begon maandag 23 juli met het thema ‘Een kwestie van geloof’. Kijken in de ziel wordt iedere maandag rond 21.10 uur uitgezonden op NPO 2 en is ook terug te zien via npo.nl

Categorieën: Media, Nieuws
Tags: , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu