Pondering…
Boeddhisme
Jules – Boeddha-dharma als boeddha-dank-u
Is wijsheid voorbij alle wijsheid een kwestie van oefenen of een kwestie van genade?
Vrijdag Zindag – Gestileerd lijdensverhaal
Het verhaal over de marteldood van de hoofdpersoon in de Mattheüs Passion staat in vier versies in het heilige boek van het christendom, met vier stileringen. Het hoort bij de oorsprong van de christelijke religieuze beweging. In de kerkgeschiedenis wordt verteld over nogal wat heiligen die een marteldood stierven. Moderne martelaren zijn Dietrich Bonhoeffer en Martin Luther King. Hetzelfde verhaalmotief, met overeenkomstige levensvragen, komt in andere religies voor. In de Islam herdenken sjiïeten in tranen de marteldood van de derde imam na Mohammed, Hoessein. Marteldood is een centraal religieus verhaalmotief.
Dalai Lama – meer informatie over reïncarnatie vlak voor 90e verjaardag dit jaar
Een delegatie van de Tibetaanse regering in ballingschap, onder leiding van Sikyong (president) van het Centraal Tibetaans Bestuur (CTA) in ballingschap, Penpa Tsering, heeft donderdag eerste minister Thakur Sukhvinder Singh Sukhu van Himachal, India geïnformeerd over de wereldwijde vieringen ter gelegenheid van de 90e verjaardag van de Dalai Lama in juli van dit jaar en die een jaar lang zullen duren.
Nepalese rechtbank spreekt ‘Buddha Boy’ vrij in zaak van seksueel misbruik kinderen
De 34-jarige, oorspronkelijk Ram Lal Bomjan genoemd, die sinds 2005 bekend staat als ‘Buddha Boy’ of reïncarnatie van Gautam Boeddha kwam in 2005 onder de aandacht van het publiek nadat hij beweerde maandenlang te hebben gemediteerd zonder voedsel, water of slaap. Kort nadat zijn meditatie voorbij was, richtte hij ashrams op in de districten Bara, Sarlahi, Sindhupalchowk en Sindhuli.
Problemen met visum – Sri Lankaanse politie stopt rondreis Vietnamese monnik
De Sri Lankaanse politie heeft donderdag de Vietnamese boeddhistische monnik Thich Minh Tue ervan weerhouden om zijn blotevoetenreis rond het Zuid-Aziatische eiland voort te zetten totdat hij zijn visum heeft veranderd. Ongeveer 30 politieagenten benaderden Tue en zijn groep van 37 monniken toen ze zich klaarmaakten om te vertrekken uit Narammala, een stad ongeveer 65 […]
China, Verenigd Front roept op tot meer controle op het vrijlaten van boeddhistische levens
Sommige CCP-media bestempelden het vrijlaten van leven onlangs als een ‘feodaal bijgeloof’ dat streng gecontroleerd zou moeten worden. Sommige zorgen over commercialisering in de buurt van grote heiligdommen en de gevolgen voor het milieu van het vrijlaten van uitheemse soorten kunnen redelijk zijn. Wat echter onredelijk is, is om misbruik aan te halen om een praktijk met een geschiedenis van minstens 1700 jaar aan banden te leggen.
Nirvair – Karma en de wereld
Onze huidige pijn over de toestand en de angst van de wereld gaat vaak ons menselijk begrip te boven- we kunnen op de een of andere manier niet veel meer verwerken, de psyché is overbelast en veroorzaakt verwarring en intens lijden.
Aardbevingen, overstromingen en vulkaanuitbarstingen, zijn dat natuurlijke gebeurtenissen op deze planeet, of zijn ze verbonden met de psyché en de geest van onze menselijke acties? Is ons leven een geïsoleerd of zijn we verbonden met elke gebeurtenis die plaats vindt?
Dennis Kivit brengt rust en diepgang met nieuwe single ‘Adem’
Na de succesvolle singles ‘Wensje’ en ‘Wie zou je zijn’ verschijnt op Goede Vrijdag Dennis Kivits nieuwe single ‘Adem’ – een intieme en verstilde track die letterlijk ruimte schept voor rust. De single is volledig opgenomen in de iconische Miraval Studio in Zuid-Frankrijk, eigendom van Brad Pitt, waar eerder artiesten als Pink Floyd, Sade en Sting werkten aan hun muziek.
Dick – Het komt niet binnen (hara)
Je zit klaar, bent bereid, en toch komt er niet binnen wat er gezegd wordt. Als je kijkt/luistert naar een teisho, een lezing, en film, een kunstwerk…Of als je een boek leest…Het komt maar niet binnen. Het dringt niet tot je door. Hoe ga je daarmee om? Hoe kom ik er doorheen?
Je kunt er met je hoofd niet bij. Je kunt er alleen met je hoofd nooit bij. Tenzij je het in samenspel brengt met je hart en je buik (hara). Op het moment dat dat gebeurt, merk je dat er iets breder en ruimer wordt. Er is een verhaal over dit probleem in de boeddhistische wereld.
Hara of tanden, de bron van mededogen
Om inzicht te krijgen in wie of wat je bent, heeft de Boeddha 2500 jaar geleden een techniek ontwikkeld die nu over de hele wereld beoefend wordt. De houding waar je deze techniek in beoefent is de lotushouding waarbij je je op je buik concentreert.
Zeshin – Meditatie (hara)
Geen enkel mens heeft de zelfde bouw of constitutie, ik heb het geluk dat ik korte benen heb en het was vroeger geen moeite om in de volle lotushouding te zitten.
Nathan – De Hara
In de zomer van 2017 werd het gehele lichaam voor mij belangrijk, iedere centimeter: voelen wat je voelt, horen wat je hoort, zien wat je ziet, proeven wat je proeft en ruiken wat je ruikt. Wat, welke ervaring komt nu het allereerste bij je binnen? En dan? En dan? Geen ervaring zoeken of creëren maar de ervaring die er is geheel onderkennen. Want het lichaam is er al, je ervaart al.
Guy – dhammazaadjes – De aarde aanraken…
Verlichting kan je slechts bereiken door de aarde aan te raken. Zoals de Boeddha deed in Bodhgaya vóór zijn ontwaken.
Tweede Kamer steunt Tibet en roept regering op tot actie richting China
Volgens schattingen van de Tibetaanse regering in ballingschap zijn meer dan 1,2 miljoen Tibetanen – een zesde van de bevolking – omgekomen als direct gevolg van de Chinese invasie en daaropvolgende bezetting. Deze sterfgevallen waren het gevolg van executies, gevangenschap, marteling, hongersnood en militaire conflicten.
Dalai Lama – Lama Zopa rinpoche wedergeboren in Nepal
Als een herinnering voor studenten is Advice for the Anniversary of the Guru’s Passing Away een korte tekst vertaald door rinpoche die het belang van het maken van offers op de verjaardag van het overlijden van iemands goeroe uitlegt. Het beschrijft de voordelen van het brengen van offers, hoe de offers te brengen met zes herinneringen, en hoe de verzamelde wortels van deugd te offeren en te wijden.
Jules – Mijn gedichten zijn geen gedichten
Als je begrijpt dat mijn gedichten in werkelijkheid geen gedichten zijn, dan kunnen we samen praten over poëzie, schrijft zendichter Ryokan Taigu.
Maitreya Instituut – Vorderingen bouw stoepa in Loenen
Het cement voor de fundering is gestort, en aan de muren van de troon (onderste vierkante kamer van de stoepa) wordt gewerkt. Ondertussen wordt er hard gewerkt in Kathmandu aan het koperwerk. De koperen punt is de basis waar de 13 ringen van koper overheen gaan. De koperen umbrella is onderdeel van de top van de stoepa. De gravure is gemaakt door papier te plakken op de onderste helft van de umbrella om het koper te bewerken.
Guy – dhammazaadjes- Dít moment
Het zijn niet de ‘herinneringen’ aan het verleden die een probleem vormen. Het is het ‘hechten’ aan die herinneringen dat een probleem is. Het is de neiging om deze heugenissen te herbeleven, om de begeerte en passie (P. chandaraga) die ze oproepen opnieuw tot leven te wekken. Laat dit hechten los. Vernietig het. Het is onwaarheid.
Dhammazaadjes – deel VII
Deze Dhammazaadjes kunnen van alles zijn: een citaat van de Boeddha of van een boeddhistische leermeester; een gedichtje; een haiku; een uitleg over een uitspraak van de Boeddha. Of de betekenis, respectievelijk etymologische verklaring, van een Pali-woord. Of een spontane, plótse Dhamma-ontboezeming van een kalyanamitta.
B’eter Basbousa (Egyptische griesmeelcake)
Er zijn van die dagen, weken, maanden dat ik alleen maar lijk toe te komen aan mijn werk. Ook ’s avonds en in het weekend. Dat ik nauwelijks tijd heb voor mijn hobby’s zoals lezen, schrijven, koken, bakken, muziek maken en tekenen. Thich Nhat Hanh zei altijd dat je beter kunt kiezen voor minder werken en een minder drukke baan, met minder salaris en een eenvoudig leven. Met meer tijd om van het leven en al wat is te genieten. Een bescheiden woning, weinig spullen.
De rug recht, het hart zacht (5)
Wat ons vandaag ontbreekt, is niet compassie. Wat ontbreekt, is moed. Een nieuwe soort christelijke moed die zacht is van hart, maar helder in grenzen. Die niet polariseert, maar wel positioneert. Die zegt: tot hier en niet verder – zonder te verachten. Die weigert liefde los te koppelen van waarheid.
Vrijdag Zindag – Levensbedreigend geloof
Respect voor leven is geen joods-christelijk-moslims monopolie. Als een boeddhistische monnik op zijn wandeling een vegertje hanteert om insecten te redden van de vertrappingsdood, hoeveel te meer moet het menselijk leven dan niet beschermd worden? In boeddhisme en hindoeïsme bevordert het vooruitzicht van een gereïncarneerd beter leven de zorgvuldige omgang met vormen van leven in het hier en nu. Bij een seculiere levensbeschouwing, zoals het humanisme, kan respect voor het leven vanzelf spreken, zonder religieuze onderbouwing.
Monniken en nonnen betalen zware prijs in boeddhistisch Myanmar
Een van de oudste kloosters in Mandalay werd met de grond gelijk gemaakt na de verwoestende aardbeving van 7,7 in het midden van Myanmar. Negenendertig mensen kwamen om toen het 117 jaar oude Ma Soe Yein klooster instortte. Twaalf gebouwen op het terrein stortten in.