
…
door Zeshin van der Plas
door Jules Prast
Vriendschap kan liefde baren en vice versa. Liefde kent zoveel verschillende verschijningsvormen, die tot uitdrukking komen in de woorden die het klassieke Grieks voor ieder hiervan kent. Het verschil tussen vriendschap en liefde is, kortom, niet zo scherp en exclusief als sommigen onder invloed van tegenwoordige taal en sociaal gebruik veronderstellen.
Lees meer over Taigu – Vriendschap en liefde in oorlog en vrede
door Guy E. Dubois
De Sangha is niet het halve leven. Het is het hele leven. Mijn kalyanamitta’s voeden mij, sturen mij, vervolledigen mij. Ik hou van die spontane mailtjes die me steeds weer overvallen. Op elk moment van de dag. In het holst van de nacht. Onverwachts. Maar heel intens.
Lees meer over Guy – dhammazaadjes – De tijd trekt haar eigen spoor
door Ludo Lemmens
door Jana Verboom
Vandaag Vegan crispy tofu wraps, oftewel wraps met knapperige tofu. Het raspen en in de oven bakken van tofu was nieuw voor mij, sinds ik dit recept ken doe ik het vaker. Het is heel simpel en je kunt eindeloos variëren met kruiden en andere smaakmakers. Alles bij elkaar is dit best een tijdrovend recept, of beter gezegd verzameling recepten, maar onderdelen ervan zijn weg te laten of te vervangen door kant-en-klaar producten. Zoals de wraps. Maar zelf maken is leuker en lekkerder.
door Nicole Mulders
door Joop Ha Hoek
door André Droogers
De mens is de andere diersoorten mijlenver vooruit. Dat komt door het menselijke vermogen om aan de eigen werkelijkheid allerlei betekenissen toe te kennen. Elke diersoort heeft één leefwijze, maar de mensensoort kent door die bijzondere gave vele talen, culturen en religies. De wetenschappelijke en technische revoluties van de laatste eeuwen zetten een donderend uitroepteken achter de unieke status van de mens. De mens heeft zich ontwikkeld tot ver voorbij het label ‘diersoort’, zou je zeggen.
door Joop Ha Hoek
door Ksaf Vandeputte
door Joop Ha Hoek
door Guy E. Dubois
door Peter Pijls
door Joop Ha Hoek
door Zeshin van der Plas
door de redactie
Dit boek biedt een ander perspectief, geïnspireerd op boeddhistische wijsheid. Het leert ons dat de problemen en uitdagingen die we tegenkomen ons geluk juist kunnen versterken als we ze op de juiste manier integreren in ons leven. Het boek introduceert een stapsgewijze, beproefde methode voor het trainen van de geest, Lojong. Een training voor duurzame, persoonlijke en spirituele groei.
door Joop Ha Hoek
door gastauteur
Iedere religie kent haar eigen feesten en rituelen. Boeddhistische feesten herdenken de belangrijke gebeurtenissen uit het leven van de Boeddha, geboorte, verlichting en parinirvana. Ik voelde me nooit zo vertrouwd met deze feestdagen tot ik de analogie met christelijke feestdagen zag, waarop momenten uit het leven van Jezus worden herdacht, zijn geboorte, overlijden, verrijzenis en openbaring. Toen ging het schuiven en gingen ze voor me leven. Met de feesten kon ik ook de rituelen met nieuwe ogen zien, want ze geven betekenis aan mijn leven; aan mijn eigen geboorte en ontwaken, mijn eigen dood.
door Guy E. Dubois
door Zeshin van der Plas
Als je verlichting zoekt ren je als een kip zonder kop op zoek naar dat wat je niet denkt te zijn. Om het te verkrijgen ga je in de leer bij iemand die je leerstof aanbiedt, die je vertelt over de vier edele waarheden en het achtvoudige pad. Maar de beste les is een klap in je gezicht of een klap met een kyosaku om weer bij zinnen te komen. Er is geen boeddhistisch of achtvoudig pad en zeker niet om het te volgen.
door gastauteur
door Jana Verboom
Gerst (Hordeum vulgare) is een graansoort. Gerst behoort net als alle overige granen zoals tarwe, haver, rogge, gierst en rijst tot de grassenfamilie. Ontkiemende gerst (mout) is een belangrijke grondstof voor bier en whisky. In Europa was gerst de eerst geteelde graansoort. Archeologische vondsten tonen aan dat de cultuur van gerst van 2000-3000 v Chr. stamt. Als voedsel was gerst tot in de Middeleeuwen van groot belang. De gerstekorrels werden tot brij gekookt, maar er werden ook koeken en platte broden van bereid. Later werd gerst als voedselgewas bijna overal overvleugeld door tarwe. Vanwege de onverteerbare kafjes moet gerst voor menselijke consumptie altijd gepeld worden. Gepelde gerst wordt gort genoemd.
Lees meer over B’eter Nogmaals: Mulgipuder, stamppot met gerst uit Estland
door Ksaf Vandeputte