Het was me tot nu toe ontgaan, de actie Doneer Je Deken. Ik schrok dan ook vreselijk toen ik vanmorgen mijn mailbox opende en iemand mij uitnodigde om Doneer Je Deken leuk te vinden. Ik vind Doneer Je Deken helemaal niet leuk, ik vind Doneer Je Deken zelfs afschuwelijk. Ik vind Doneer Je Deken problemen-onder-het-tapijt-vegend.

Waar gaat het over, zult u zich afvragen, waar maakt die man zich druk om? Al wekenlang zijn er beelden op tv te zien van wanhopige mensen uit verre landen die zich in het Franse Calais in vrachtwagens willen verstoppen om via de onderzeese tunnel naar het Verenigd Koninkrijk te gaan. Waarom ze niet gewoon in Frankrijk willen blijven en of het in het land van Dover beter is weet ik niet, zij zullen die keus wel bewust maken.

De politie van Frankrijk en het VK doen er alles aan om het de vluchtelingen moeilijk te maken. Er zijn bij het begin van de Tunnel in Calais hekken en controleposten geplaatst, maar het helpt niet of nauwelijks om de vluchtelingenstroom in te dammen. Tv-camera’s leggen vast hoe deuren van rijdende vrachtwagens worden opengerukt en mensen zich naar binnen wurmen, op weg naar hun geluk. Sommige vrachtwagenchauffeurs schijnen er aan te verdienen.

De Jungle wordt het vluchtelingenkamp in Calais genoemd. Je ziet er tenten en veel wachtende, wanhopige mensen. Het VK heeft tien miljoen euro beschikbaar gesteld om de eerste nood van die vluchtelingen aan de Franse kant van Het Kanaal te lenigen. Zodat die mensen te eten hebben, medische zorg krijgen en de nacht door kunnen brengen onder een deken. En de Fransen laten die mensen ook niet verrekken. Het zijn beschaafde landen.

Doneer Je Deken is een actie die, zoals ik het lees, onlangs het licht zag op het muziekfestival Lowlands. Een aantal mensen voelde de nood van de mensen in De Jungle en besloot de op het festivalterrein achtergebleven spullen naar Calais te brengen. Ik vat het maar kort samen. De media doken er op, mensen keken en een nieuwe ‘Ice Bucket Challenge’ leek geboren. Achterlijke figuren die een emmer ijswater over zich heen smeten en zich niet meer droog op straat durfden te vertonen. De sterken van geest- die weigerden aan de actie mee te doen, moesten doneren aan het ASL-fonds. Zoiets.

Doneer Je Deken heeft het imago van de Rattenvanger van Hamelen. Iedereen loopt iedereen achterna zonder zich af te vragen of Doneer Je Deken nodig is. Je Suis Jungle. De Nederlandse inzamelpunten, waar je dekens en andere spullen kwijt kunt om die naar Calais te laten vervoeren, vermenigvuldigen elk uur. Organisatoren worden uitgenodigd in radio-en tv-shows, verwerven status en worden op sociale media Helden genoemd.

Het Rode Kruis, de Britse en Franse Leger des Heils organisaties, het leger en andere organisaties, hebben dekens en eerste levensbehoeften genoeg. Wie zorg nodig heeft in De Jungle zal die zeker krijgen. De wereld kijkt mee. Waar de vluchtelingen in Calais en al die honderdduizenden anderen die hun land verlaten- als ze niet dood in vrachtwagens of in zee gevonden worden, nood aan hebben is een structurele oplossing voor hun probleem. Wat heb je aan dekens als je in de stromende regen- weliswaar keurig gekleed en geschoeid dankzij die Hollandse hulpgevers, in een Frans weiland ligt te wachten op een portie geluk, een huis, werk, een verenigd gezin. Geen bommen of raketten op je kop.

In Europa leven iets meer dan 500 miljoen mensen. Over tientallen jaren zijn dat er nog maar 400 miljoen, verwachten deskundigen. Er is ruimte zat in dit werelddeel. Maak een nieuw land, op te bouwen door de vluchtelingen zelf, met steun van de 28 landen die nu de vluchtelingen op zouden moeten vangen. Een soort Bhutan- maar dan vrediger, waar mensen die hun land moesten verlaten met elkaar gelukkig kunnen zijn. Of is dat valse hoop? De hoop op een nieuwe, vreedzame wereld.

Ik weet wel, de mensen die dekens inzamelen, doen dat met een goede intentie. De inleiding van deze column was wat heftig. Ik heb een hekel aan grootschalige volkse emoties. Waarin de een gedachteloos de ander achterna rent. Zoals na de dood van de makers van Charly Hebdo miljoenen mensen de straat opgingen. Waar stonden ze voor? Wie hoor je daar nog over? Willen die dekenverzenders die mensen uit Calais als buren? Volkse emoties lossen niks op, houden een probleem in stand, zijn de spiegeltjes en kralen van onze maatschappij die de oorzaak van De Jungle niet kon voorkomen. ’s Avonds liggen de donateurs gewoon onder hun eigen deken, in hun eigen bed te genieten van weer een vrachtwagen spullen die in Calais arriveert. Avalokiteshvara als luchtspiegeling. Waarom nemen ze niet een aantal vluchtelingen in huis. Openen ze niet alleen hun hart, maar ook hun deur? Het is niet zo ver rijden naar Calais. Vier vluchtelingen per auto, de Jungle is zo leeg.

Dit is aflevering 47 in een serie nooit eindigende columns. Moge iedereen gelukkig zijn, maar altijd met een deken.

 

 

Categorieën: Joop Hoek, Mensenrechten, Gezondheid, Opmerkelijk, Zorg, Columns
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

16 reacties op Doneer Je Deken na een duik in de ijsemmer

 1. Nic Schrijver schreef:

  Bedankt voor je stuk. Ik was niet op de hoogte van de actie maar ga zeker een deken sturen.
  Ik weet niet of je ooit op straat hebt geslapen maar liever mèt deken dan zonder, liever te teveel dekens dan geen dekens.
  Als we moeten wachten tot alle vluchtelingen helemaal op orde zijn met huisje boompje beestje dan zijn er al vele op straat gestorven zonder deken.
  Je moet ergens beginnen met de hulpverlenen.
  Wat een zure benadering heeft je stuk!
  Moge iedereen gelukkig zijn ook degene die straatslapers hun deken misgunnen.

  • Leo Van den Bossche schreef:

   Bedankt Nic voor je positieve reactie na deze projectie van frustraties van Joop. Je slaat de nagel op de kop. Europa en de vluchtelingen problematiek reorganiseren ligt niet dadelijk in onze macht. Ter plaatse de mensen helpen
   wel. Ik rijd volgende week ook mee naar Calais in het kader van een hulpactie voor effectieve hulp van mens tot mens. En zoals je aangaf, dit maakt wel degelijk verschil. Beste Joop dat je bitterheid mag oplossen….Dit is de oorzaak van oorlog en mensenleed !
   Ik wens ook jou veel beterschap.
   Leo

 2. Prospero schreef:

  Ik begrijp niet zo goed waarom mensen uit Frankrijk willen vluchten naar Engeland. Is het oorlog in Frankrijk?

 3. Annabel schreef:

  Joop weet vaak door zijn nurkse toon en schrijfwijze in zijn columns een vinger op de zere plek te leggen. Als er iemand roept: er zijn dekens nodig daar en daar, hollen de mensen klakkeloos achter die iemand aan. Natuurlijk is Joop niet tegen dekens voor migranten of vluchtelingen, hoe noem je die mensen in Calais eigenlijk. Hij laakt hypes, het gedachteloos, kritiekloos volgen. Dat heeft in het verleden al tot grote ellende geleid. Hij vraagt zich ook af: zou je die mensen uit Calais als je buren willen hebben, in je goed verwarmde doorzonwoning. Of is de deken een doekje voor het bloeden? Om het geweten te sussen? Lekker warm in de stront en modder bij Calais. Ga zo door Joop Ha Hoek. Ouwe augurk.

 4. Kees moerbeek schreef:

  Nic (14:11), dat moest 1914-1918 zijn, maar dat had je al begrepen.
  Als ik schrijf dat de solidariteit in 1914-1918 beter was, dan schrijf ik niet dat ALLES van vroeger beter was. Stel je voor :-(
  Het beste tafelzuur van Nederland, komt uit Amsterdam:
  https://www.youtube.com/watch?v=-x4xUWYl2qs

  • Nic Schrijver schreef:

   Dat “vroeger was alles beter” is een wijze van uitdrukken. Je begrijpt dat je dit niet letterlijk hoeft te nemen het verwees naar je verwijzing van de solidariteit van 1914-1918 ! Die tijden zijn voorbij, we moeten nu roeien met de riemen die we nú ter beschikking hebben ( in geval van bootvluchtelingen mag je dat letterlijk nemen).

   • Kees moerbeek schreef:

    Oorlogsleed, oorlogsvluchtelingen en -misdaden zijn van alle tijden en komen ook nu voor en zijn gegrift in de herinnering van mensen van nu. Daarmee behoort het tot het nu.

    Op FB heb ik gelezen hoe Vlamingen van nu het erover hebben hoe hun opa/oma in 1914-1918 Nederland opgevangen zijn. Sommige Belgen hebben zich toen permanent bij ons gevestigd.
    Nu hoor je ook nog verhalen over onderduikers in WOII. Dit alles hoort bij ons nu.

    Doen alsof dit deel van ons nu alleen maar ouwe meuk en gezeur is, lijkt me niet verstandig.

    De Boeddha leefde 2.500 jaar geleden en had een boodschap aan ons, onder andere over karma. Weg ermee, die tijden zijn voorbij?

    Herinneren aan het verleden en lessen trekken uit het verleden (als dat kan), is niet hetzelfde als leven in het verleden. Het verleden is onderdeel van het nu, alleen al omdat mensen een geheugen hebben. Tenminste dat is mijn mening.

    • Nic Schrijver schreef:

     Ik zou zeggen:”Doe er je voordeel mee met die lessen !”

     • kees moerbeek schreef:

      Zullen we dat samen doen, Nic? :-)

     • Nic Schrijver schreef:

      Je zult het alleen moeten doen.
      Geen enkele geschiedenisles heeft me geleerd hoe ik een elektrische auto moet besturen, een drone, hoe ik moet facebooken, internetten,twitteren,appen of hoe ik het adres kan achterhalen waar ik een deken voor Calais naartoe kan sturen.