Er komt gelukkig steeds meer verzet in Nederland tegen het massatoerisme. Honderdduizenden Nederlanders die voor een paar tientjes in vliegtuigen naar verre bestemmingen reizen. Ik schreef er al eerder over in deze krant. Als we dat massatoerisme willen stoppen moeten er natuurlijk alternatieven worden aangedragen. We willen toch met vakantie. Met de trein is het goed reizen, ook ver. In eigen land is het goed toeven. Nederland heeft werkelijk alles: water, bossen, zee, strand, rivieren, weidsheid en bergen (heuvels). Oude historische steden, kastelen en burchten. En rust en stilte, flora en fauna. Dus blijf lekker in eigen land. Vreemd eten kan hier ook, er zijn genoeg restaurants van buiten de deur.

De Veluwe is een van mijn meest favoriete plekjes in Nederland, ik kom er al lang en graag. Een deel van mijn familie woonde er en mijn moeder ligt er begraven. Als ik dood ben verkast het dode lijf ook naar die begraafplaats, het graf is al gereserveerd,  maar ik dwaal af.

De vervuilende kolencentrales gaan versneld dicht, zo heeft het kabinet besloten. Om die energiegaten op te vullen, het is werkelijk niet te geloven, worden op de Veluwe, in gebieden van Staatsbosbeheer, bomen omgehakt om op die plekken enorme windturbines neer te zetten. Masten van zo’n honderd meter hoog, schoepen van tientallen meters elk. Kostbare en zeldzame natuur wordt vernietigd om milieudoelen te halen. Wie dit bedacht heeft is niet fris van geest. Mensen die er straks voor kiezen de vakanties in eigen land door te brengen, op de Veluwe bijvoorbeeld, zien in dat prachtige gebied die verschrikkelijke kolossen, hoger dan de hoogste boom daar.

Los van de horizonvervuiling zijn die turbines een aanslag op het evenwicht in de natuur. Het draaien van de propellers hoor je, mens en dier hebben er last van. Kabels die de stroom afvoeren zijn ziekmakend. Duizenden dode vogels per jaar, in die staatse bossen, gesneuveld tegen de schoepen..

Waarom gaan ze de Veluwe vervuilen? Omdat mensen in dorpen en steden die windturbines niet in hun omgeving willen hebben. Dan maar hectares bomen tegen de grond werken.

Een boswachter van Staatsbosbeheer vertelde op tv dat het plaatsen van windturbines aan alle wettelijke regels voldoet. Je zag aan zijn mimiek dat hij er zelf niet in geloofde.

In Amerika zag ik enorme windmolenparken, in verlaten gebieden. Tienduizenden molens die energie opwekten. Zou het mogelijk zijn om in relatief verlaten poldergebieden in Nederland ook dergelijke parken in te richten. Of ben ik nou het probleem aan het verplaatsen?

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer.

Categorieën: Natuur, Economie, Joop Hoek, Dierenwelzijn, Gezondheid, Opmerkelijk, Milieu, Columns
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op Het jaar 2018 – de honderdeneenenveertigste dag – turbinebossen

 1. Henk Daalder schreef:

  Beste Joop HA Hoek
  Juist spreken bestaat uit:

  Onthouding van het vertellen van leugens
  Onthouding van het spreken van lasterende taal
  Onthouding van het spreken van harde woorden
  Onthouding van onzinnig gepraat

  Bomen kappen rondom een windmolen, veranderd de natuur, na de bouw bloeit alles weer op.
  Windmolens vervuilen niet, ze zijn zonder impact op het milieu.
  Alleen sommige ontspoorde mensen noemen ze vervuiling

  Het sluiten van onze kolencentrales vermindert onze CO2 uitstoot niet, maar verplaatst die naar vuilere Duitse kolencentrales.

  Waarom maak je druk om waarschijnlijk enkele tientallen vogelslachtoffers van windmolens die de biotoop van die volgens juist in het huidige klimaat kunnen houden.
  En negeer je de miljoenen vogels die door katten, verkeer, gebouwen sterven?

  En de Veluwe komt niet “vol” te staan met windmolens.
  Al zouden er tweehonderd komen, ze zullen vrijwel onzichtbaar zijn, omdat er veel bomen staan, voor mensen op de weg zullen molens van 160 m hoog en 210 m tiphoogte, bijna overal onzichtbaar zijn. Alleen als je op een uitkijktoren boven de bomen komt, zul je ze kunnen zien, als ze dichterbij staan dan 10 km

 2. Michel Ball schreef:

  Beste Joop,

  Je zult voor het schrijven van dit stuk
  wel wat onderzoek hebben verricht.
  Weet jij ook of er nog een actiegroep is
  tegen deze Veluwse windparken waarbij ik mij
  kan aansluiten ?
  Allerhartelijkst,

 3. Joop Ha Hoek schreef:

  Nee, dat weet ik niet. Vorige week besteedde de actualiteitenrubriek Nieuwsuur uitgebreid aandacht aan de turbines op de Veluwe.