• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Columns » B’eter Romige citroenpasta

B’eter Romige citroenpasta

24 augustus 2024 door Jana Verboom

Pasta is er in allerlei soorten en maten en je kunt er vele kanten mee op. Op vakantie eten we vaak pasta met (plantaardige) pesto: klaar in een handomdraai en je hebt maar één pan en één gaspit nodig. De luxe versie is met een blikje (plantaardige) tonijn – maar plantaardige tonijn kan ik niet aanraden, ik vond de smaak tegenvallen. Het deed me denken aan goedkoop hondenvoer – qua geur, niet dat ik dat ooit geproefd heb. Maar ik juich het uiteraard toe dat er naast blikjes tonijn tegenwoordig ook plantaardige tonijn in de schappen staat. Wie weet bestaan er recepten waarin je het verschil met echte tonijn niet proeft, en met een scheut citroensap en wat verse kruiden is de smaak wellicht beter.

Ook Italianen eten hun pasta graag simpel, al dan niet als voorgerecht. Zo is pasta aglio e olio een echte Italiaanse klassieker. Het betekent pasta met knoflook en olijfolie, en dat is ook precies wat het is. Bak (veel) knoflook heel langzaam op een heel laag vuur in (veel) olijfolie, let op dat de knoflook niet verbrandt. De olie neemt de smaak van de knoflook op en wordt knoflookolie. Meng de drie ingrediënten, en klaar is kees! Je kunt dit recept uitbreiden met een rood pepertje dat wordt meegebakken, chilivlokken, zongedroogde tomaten in stukjes, olijven, kappertjes, basilicum, peterselie, of wat er ook maar voorhanden is.

Mijn recept van vandaag gaat op een iets andere toer. In plaats van knoflook wordt in dit recept gebruikgemaakt van sjalotjes, plantaardige room maakt de saus romig, en citroen speelt de hoofdrol: romige citroenpasta. Speciaal voor liefhebbers van citroen, want het resultaat is erg citroenig. Wij houden daarvan, dus dit recept viel in de smaak, maar ik kan me voorstellen dat zeker het origineel (met 3 citroenen voor 2 porties) voor veel mensen een beetje té citroenig is. Ik gebruikte twee grote biologische citroenen voor vier porties, en wij vonden dit precies citroenig genoeg.

Ingrediënten romige citroenpasta (4 personen)

  • 3-4 sjalotten, fijngesneden
  • klontje plantaardige boter en/of een scheut olijfolie, ik deed een beetje van allebei
  • 1 grote eetlepel bloem (ca. 25 g)
  • 250 ml groentebouillon (van ½ bouillonblokje)
  • 200 ml plantaardige room, van ca. 50 gram cashewnoten en 150 ml water (of uit de winkel)
  • Sap en rasp van 3 kleine of 2 grote biologische citroenen
  • Mespunt nootmuskaat
  • Mespunt chilipeper
  • 300 g (volkoren) pasta
  • 1 handvol verse peterselie, fijngehakt

Als je zelf cashewroom maakt: begin met 50 gram cashewnoten (ongebrand, ongezouten) in een beker te overgieten met 150 ml kokend water. Tegen de tijd dat de room erbij moet, kun je met een staafmixer van de ingeweekte cashewnoten en het weekwater in een handomdraai heerlijke cashewroom maken. Je kunt natuurlijk ook plantaardige room uit de supermarkt gebruiken, let dan wel op dat de room niet te zoet is. Om de een of andere reden wordt aan plantaardige room en kookroom suiker toegevoegd. De voornaamste reden dat ik het zelf ben gaan maken.

Bak de sjalotten in de boter en/of olie op laag vuur langzaam goudbruin. Roer dan de bloem erdoorheen en laat enkele minuten zachtjes garen. Schenk de bouillon er in scheutjes bij en roer tot een gladde saus ontstaat. Laat enkele minuten doorkoken, en zet dan het vuur uit. Roer eerst de room en dan het citroensap en de -rasp erdoor. Breng op smaak met zout, nootmuskaat en chilipeper.

Kook de pasta volgens de instructie op de verpakking al dente. Bewaar wat van het pastawater. Warm eventueel de saus even op.

Giet de pasta af en doe terug in de eigen pan, of, als het past, doe de pasta in de pan bij de saus. Meng eventueel nog een scheutje pastawater door de saus en meng de saus met de pasta. Schep de peterselie er doorheen.

Verdeel over de borden en bestrooi eventueel met versgemalen peper. Serveer er een salade bij. Voor wat extra eiwitten doe ik vaak wat peulvruchten door de salade, gekookt of uit blik, ik maak de salade aan met kruidenazijn, olijfolie en een snuf zout.

Het originele recept (niet plantaardig) vind je hier: De Volkskeuken: Romige citroenpasta | de Volkskrant

 

Categorie: B'eter, Columns, Jana Verboom, Voedsel

Lees ook:

  1. B’eter Ovenschotel met rijst, bonen, sperziebonen en tofu
  2. B’eter Simpele doordeweekse groentencurry met garam masala
  3. B’eter: Simpele wrap-pizza’s voor vrijdag restjesdag
  4. B’eter ‘Kip’ uit het bos

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.