Een paar weken terug was het applaus voor de zorgverleners in de ziekenhuizen niet van de lucht. Op straat, in huis, op balkons, stranden en heidevelden werden de handen op elkaar geslagen voor de levensreddende inzet van deze mensen. Helden werden ze zelfs genoemd, terwijl ze gewoon hun moeilijke werk deden en levens redden.

In een tv-programma werd aan een verpleegkundige gevraagd of hij zich een held voelde.  Hij keek verbaasd en antwoorde ontkennend. Momenteel wordt er niet meer geapplaudisseerd, ellende went.

Ik wilde in april het applaudisseren niet ter discussie stellen – als columnist kom je al snel sikkeneurig over, maar het deed mij denken aan slecht koopmanschap. Een applausje is leuk maar het was eerbaarder geweest om de salarissen van de helden te verhogen, waar ze al zo lang om vragen. Maar daar hoor je de historicus Rutte niet over.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen is waargenomen, het abonnement op te zeggen. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren maar niet weten waartegen. Het boeddhisme de rug toe te keren.  Of aan de drugs te gaan. En zo gaat het maar door.

Categorieën: Joop Hoek, Gezondheid, Zorg, Geluk, Columns
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

8 reacties op Het jaar 2020 – dag 134 – loonapplaus

 1. Wulf schreef:

  Waarom willen veel mensen meer salaris. Omdat ze geen dak boven het hoofd hebben? Omdat ze geen eten kunnen betalen? Omdat ze niet op vakantie kunnen? Nee, bijna altijd voelen ze zich miskend omdat ze zich vergelijken met een andere branche die meer krijgen en die het gemakkelijker lijken te hebben. Wat wil men met meer geld gaan doen wat nu nog niet kan? Ik denk weleens dat er in branches waar men zich mee vergelijkt, en zeker met die in het bedrijfsleven, teveel verdient wordt en dat die meer naar modaal zouden moeten. En ik geloof er wél in dat een applaus, het respect wat de frontberichten vanuit het ziekenhuis oproepen, de levens die men redt, meer warmte aan de ziel geeft dan geld. Maar tja, salaris wordt gezien als positie op de maatschappelijke ladder…

  • Joop Ha Hoek schreef:

   Heb je wel eens nagedacht over waarom in een gezin man en vrouw beiden moeten werken om het hoofd boven water te houden? Veel salarissen zijn fooien. De macht van de vakbonden is helaas aan te tanen. Het gaat niet om miskenning maar om de praktijk. Gepensioneerden worden al jaren niet geïndexeerd. Heb je je wel eens verdiept in de hoogte van salarissen van politie- brandweer – zorgpersoneel, militairen, onderwijzers?

 2. Elsbeth schreef:

  heel goede reactie…….het is makkelijk praten als je bovenmodaal verdient….en geen geldzorgen hebt…

 3. Henk van Kalken schreef:

  Wulf is vast geabonneerd op Quote:-)

  • Joop Ha Hoek schreef:

   Ja, Quote is mijn lievelingsmagazine, op weg naar het doel waarnaar wij streven.

 4. Henk van Kalken schreef:

  Probeer Jort Kelder aan de redactie toe te voegen, Joop. Krijgt het BD ook een mooie financiële instrooier wellicht.

  • Joop Ha Hoek schreef:

   In mijn familie komen ook twee wapenschilden voor, mijn genealogische lijn loopt tot midden 12e eeuw met eenvoudige adel. En net als Jort draag ik bretels maar daar blijft het ook bij. Wij zijn van de dana. En niet kakkineus.

   • Henk van Kalken schreef:

    Gut, ook al van adel, net als ik. Mijn grootmoeder van moederskant trouwde ver beneden haar stand en werd onterfd. Hoe het zit weet ik niet precies, maar mijn nobele voorkomen is hiermee wel verklaard.