Vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog schakelden bedrijven in  het Verenigd Koninkrijk en de VS van een ene op de andere dag over op een oorlogsindustrie. Waar op werven en in fabrieken gewone auto’s en schepen werden gemaakt rolden de volgende dagen tanks en oorlogsschepen van de band. Er werd gedaan wat gedaan moest worden, op dat moment, zonder praatjes. Dat getuigt van leiderschap en effectiviteit.

Het Nederlandse bedrijfsleven is niet in staat om zelf voldoende mondkapjes en medische apparatuur te maken- nu die zo bitterhard nodig zijn in deze coronaexplosie. De verantwoordelijk Nederlandse minister is in overleg met China en vult papieren in om de mondkapjes die daar massaal vervaardigd worden hierheen te halen en medisch personeel te beschermen tegen het coronavirus. De regering zegt dit schaarste probleem niet te hebben zien aankomen terwijl al in december vorig jaar dit virus de kop opstak.

Een Nederlands ziekenhuis was dat gelammetier beu en gaf een klein bedrijfje in ons land opdracht zelf mondkapjes te maken voor eigen gebruik- van stofzuigerzakkenmateriaal. Een fabrikant heeft toegezegd een machine te leveren waarmee de stof gestanst kan worden, zodat de productie sneller verloopt.

Veel bedrijven zijn noodgedwongen gesloten- hun machines zwijgen. Honderdduizenden arbeiders zitten gedwongen thuis en zijn in de woning aan het klussen geslagen. Er is een enorm potentieel beschikbaar om miljoenen Nederlandse mondkapjes te maken. Maar er gebeurt niks, nada. Het blijft bij speciale tv-uitzendingen van de regering en gebedel bij China.

Bij gebrek aan mondkapjes lopen verpleegkundigen met een Tena lady (tegen urineverlies bij vrouwen) met de plakrand om de mond op de afdelingen. Extra absorberend en werkt voortreffelijk, meldt een bevriende verpleegkundige.

De regering zegt in strijd te zijn met het coronavirus, dus aan de slag. En garde!  Het wordt tijd voor een oorlogsindustrie. Mobiliseer de thuiszittende arbeiders en bouw stilstaande machines om voor het maken van mondkapjes en beademingsapparatuur en verder wat nodig is om medisch personeel en patiënten te beschermen.

Het Nederlandse bedrijfsleven en regering zeiden in het verleden er trots op de zijn dat Nederland een exportland is. Tachtig percent van de bloemen op de veiling in onder andere Aalsmeer gaat naar het buitenland. We worden de draaischijf van de wereld genoemd, zei een bloemenveiler trots. En 75 percent van het vlees van Nederlands slachtvee verdwijnt in Europa. De mondkapjes haalden we in goede tijden uit China en India, omdat de arbeidskrachten en de producten daar zo lekker goedkoop zijn. De export stond voorop, de veiligheid van de bevolking werd vergeten.

De VS heeft de nationale voorraad medische apparatuur en mondkapjes aangesproken om de effecten van het coronavirus te bestrijden. In Nederland zijn medici en hulpverleners onder meer afhankelijk van een actie onder de bevolking om beschermingsmiddelen in te zamelen. Het Rode Kruis coördineert die actie. Aan dumpzaken wordt gevraagd uit te zien naar beademingsapparatuur en zo. Het is te beschamend voor woorden. Het exportland blijkt een derdewereldland.

Soms verlang ik terug naar de BB, de Bescherming Bevolking, van na de Tweede Wereldoorlog, met zijn oefeningen en eigen ambulances. En bunkers. En luchtalarm.  Later, kort voor de opheffing, bleek het om schijnveiligheid te gaan. De geschiedenis herhaalt zich, toch.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen is waargenomen, het abonnement op te zeggen. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren maar niet weten waartegen. Het boeddhisme de rug toe te keren.  Of aan de drugs te gaan. En zo gaat het maar door.

 

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Het jaar 2020 – dag 83 – oorlogskapjes

  1. Ruud van Bokhoven schreef:

    Joop het is de waarheid die niet onder stoelen en banken gestoken kan worden en ondertussen wordt er verkondigd dat de mondkapjes niet helpen, ze te dun zijn en de bacterie er doorheen kan, met andere woorden jullie hebben ze niet nodig. Zeg dat eens tegen al die Chinezen en Japanners die met die mondkapjes op lopen.
    Namasté 🙏

  2. Yolanda schreef:

    Goed geschreven helemaal waar! Ze hadden dit best wel kunnen zien aankomen en zich er op voorbereiden. Ik verbaas me ook de tegenzin van het testen dat zou ook door schaarste zijn. Binnenkort(over een week of 2 want dat moet je niet te vroeg doen) worden bij de bloedbanken de “kudde” immuniteit getest, daar hebben ze schijnbaar wel materiaal genoeg voor!