Deze week reden boze boeren een provinciehuis binnen om te eisen dat door de provincie aangekondigde maatregelen om de stikstofuitstoot te beperken van tafel zouden gaan. Andere provinciebesturen wisten niet hoe snel ze boze en verontruste boeren, die zich het slachtoffer voelen van steeds veranderende wetten en maatregelen, tevreden moesten stellen.

De boeren kloppen bij verkeerde loketten aan. Het is uiteindelijk de consument, burgers zoals u en ik, die hun toekomst bepaalt. Als we (veel) minder vlees eten en de export van vlees en levende dieren naar het buitenland wordt stopgezet -‘wij de overlast, de boeren de inkomsten’- wordt de enorme veestapel in Nederland vanzelf gehalveerd en de uitstoot van stikstof en CO2 door deze sector vermindert. De vraag naar vegavoedsel zal mogelijk stijgen zodat de veehouders een switch kunnen maken naar de landbouw. Er zijn nu al slagers die hun omzet met ongeveer 10 procent zien verminderen.

De vraag is thans: zullen boze boeren met hun tractoren de woningen van vegetariërs binnenbeuken?

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie.  Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of te twijfelen aan het nu.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2019 – dag 290 – boeren

  1. Ruud van Bokhoven schreef:

    Joop het zijn precies de woorden die ik ook gebruik voor het onderwerp boeren en hun probleem.
    Vlees kost nu eenmaal veel voer, energie en water per dier en dan heb ik het nog niet eens over het dierenleed en het doden van een levend wezen, mede boeddhistisch gezien is het voor mij reden genoeg om vegetariër te worden.
    Ook ik moest mij in het bedrijfleven bij en omscholen wilde ik het werk behouden of om aan werk te komen, dus ga met de situatie en de tijd mee, verminder de veeteelt of schakel over naar de landbouw.