Veel Nederlanders vinden de Nederlandse taal en Koningsdag, maar ook fietsen, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag en Pakjesavond belangrijk voor de Nederlandse identiteit. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Vrijheid- vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en het recht tot demonstreren wordt door veel Nederlanders als belangrijk ervaren.

Ik herken me daar wel in al lijkt het erop dat de vrijheid langzaam maar zeker wordt ingeperkt. Machthebbers kunnen hun gang gaan zonder dat het volk in opstand komt en de straat op gaat. Kijk maar naar het pensioenakkoord, wat levert dat nu eigenlijk op? Wordt de koopkracht van de gepensioneerden daarmee verbeterd – van wie het pensioen al jaren met gemiddeld twee procent per jaar mindert. En jonge deelnemers krijgen te maken met economische wetten waar het het pensioen betreft. Gaat het economisch goed dan is het pensioen dat ook. Andersom is ook het geval.

Zondagavond sprak ik over de pensioenen- er was toch niks op tv, met mijn vriendin, de kleindochter van de zeevisser. Het is leuk om je samen op te winden over dit soort zaken. Als lid van de vakcentrale FNV heb ik tegen het bereikte akkoord gestemd. Voor de vakbonden was er veel meer uit te slepen geweest, als de ruggen van de gestaalde kaders niet zo buigzaam zouden zijn geweest.

De regering en de fondsen doen net alsof er maar steeds meer gepensioneerde uitvreters bijkomen en de reserves opraken. Dat Nederland overvol raakt met scootmobielers die het sociale en maatschappelijk leven verstieren. Maar jaarlijks sterven er ook veel mensen, ik geloof 230.000, onder wie veel gepensioneerden, zei ik tegen mijn vriendin, waarvan ik het hoofd af en toe zag wegknikken. Slaap je, vroeg ik, welnee zei ze. Ze jokt nooit, nu twijfelde ik.

Hoe groot is nu eigenlijk netto netto de groei van mensen die recht hebben op een pensioen en dat ook werkelijk nuttigen? Hoeveel gepensioneerden sterven er jaarlijks? Hoeveel blijven er na de streep over? Daar hoor je de fondsen nooit over. We besloten dat eens uit te zoeken.

Overigens vind ik ook tot de Nederlandse cultuur stroopwafels, Jan Hagel, hagelslag en Bossche Bollen behoren. En de Elfstedentocht en Vrouwenvoetbal. En het uitspoelen van gebruikte potten en bakjes voordat ze de vuilbak ingaan. Maar ook polkebrokken, ulevellen, lange vingers, drop, het tutoyeren van ouders en grootouders en bestuurders en leidinggevenden. En het opgestoken vingertje: we waarschuwen nog één keer! En de donaties aan goede doelen.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd. Of te twijfelen aan het nu. Of gepensioneerde uitvreter te worden.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Het jaar 2019 – dag 177 – uitvreters

  1. G.J. Smeets schreef:

    BIJSLUITER aanvullen met “Of gepensioneerde uitvreter te worden.” Alternatief: “Of aan je vriendin gaan twijfelen.”

  2. Ruud van Bokhoven schreef:

    Wat denk je van met een dubbeltje op de eerste rang zitten, goedkoop producten via internet bestellen, lege winkels en personeel op straat of in China je producten bestellen of lekker gratis, oh ja en pindakaas natuurlijk.