Ik had een column willen schrijven over de toezegging van het Nederlands kabinet dat iedereen er volgend jaar in inkomen op vooruit gaat. Dat honderdduizenden mensen de huur niet meer kunnen betalen, dat studenten worden opgezadeld met enorme studieschulden, dat miljoenen mensen er volgend jaar op achteruit gaan, omdat er op hun pensioenen wordt gekort, dat er lange rijen voor de voedselbanken staan, dat koopwoningen niet meer beschikbaar zijn voor gewone mensen. Dat ziektekosten weer duurder worden. Dat politici zakkenvullers zijn en de politiek gebruiken als opstapje maar goedbetaalde banen. Dat de rijken steeds rijker worden, dat er veel te weinig vrouwen de kans krijgen om de top te bereiken. Dat bedrijven nog steeds onzinnige rotzooi op de markt brengen. Dat er steeds minder vaste banen zijn.

Ik doe het niet. De zon lacht zo vriendelijk naar me, dat ik mijn humeur niet wil laten verzieken.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd. Of te twijfelen aan het nu. Of gepensioneerde uitvreter te worden.

Categorieën: Economie, Joop Hoek, Politiek, Gezondheid, Geluk, Columns
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Het jaar 2019 – dag 263 – zwijgen

  1. Henk van Kalken schreef:

    Ja hoor. Eens met de mooie dag… maar ik beken: gisteren heb ik kwaad gesproken over Feijenoord. Ondanks jouw waarschuwing.