Van het vroege voorjaar tot een paar dagen geleden verschafte de enorme dahlia met rode bloemen en een gouden hart mij veel plezier. Dikke, holle takken zochten het licht, de bloemen knalden eruit. Vogels gebruikten de plant om op te stijgen naar de pindanetten. Eerder dan vorig jaar stierf de plant af, verdorde, met weinig bloemen.

Nu ligt de knol in de Kloosterbunker te drogen. De vogels missen hun steunpunt, ik de mooie bloemen. Het is wel lichter in de Bunker. Elk voordeel heeft zijn nadeel, zei Cruyff. Of: elk nadeel heeft zijn voordeel.

Ik schreef gisteren al over het knotten van de dahlia, in relatie tot het bombardement op Rotterdam in mei 1940. Bunkerdorp, een wijk in Bunkerstad is in 1975 ontworpen door een Duitse architecte met veel aandacht voor de natuur in en rond de wijk. Grote woningen ook. Duitsers hadden altijd al behoefte aan lebensraum.

Rotterdammers zeggen met hun bizarre humor dat de Duitsers eerst de stad hebben platgebombardeerd om en 30 jaar later zelf weer te kunnen bouwen.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd. Of te twijfelen aan het nu. Of gepensioneerde uitvreter te worden.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2019 – dag 261 – knolrust

  1. Michel Ball schreef:

    Correctie: -Johan Cruyff zei: “Ieder voordeel heb ook z’n nadeel ” –
    Allerhartelijkst,